Започват тестовете на новия водопровод,  смекчава се и водният режим

Започват тестовете на новия водопровод, смекчава се и водният режим

Започват тестовете на новия водопровод за Перник. Чрез него градът ще получава вода от Белмекен през водопровода на София.

Изграждането на новата тръба до Перник отне малко повече от месец. Ако всичко бъде наред, водата ще потече до няколко дни. Трасето от 13 км. е почти готово, като остава да бъдат положени по-малко от 4 км. За проекта правителството отпусна над 27 млн. лв. Според министърът на икономиката Емил Караниколов обектът обаче ще струва по-малко. По неговите разчети строителството ще е за около 17 – 20 милиона лева.

В същото време нивото на язовир „Студена продължава да се показва заради топлото време, благоприятстващо снеготопенето във Витоша и дъждовете, които вдигнаха нивото на Струма и притоците й. Към днешна дата обемът на водоема е надхвърлил 6,5 милиона кубика.

Заради грипната епидемия и разпространението на коронавируса, кметът на общината Станислав Владимиров поиска смекчаване на режимното водоснабдяване. Още в първия работен ден тази седмица той изпрати писмо до управителя на ВиК инж. Борислав Иванов във връзка с водния режим в общината. В него градоначалникът предлага да бъде извършен разчет за възможността да се направи промяна в посока увеличаване часовете на водоподаване за населените места на територията на общината, чието водоснабдяване се осъществява от яз. Студена. „Промяната на действащия график да се отнася за периода на усложнената епидемиологична обстановка, с цел подобряване на хигиенните мерки на населението и осигуряване на високо ниво на здравеопазване“, пише още в писмото на Владимиров.

От ВиК информираха, че вече са изпратили писмо до МОСВ с предложение чешмите да текат от 5 до 22 часа. От водоснабдителното дружество предлагат увеличаване на водоползването от язовир „Студена“ да е в размер на 1 200 000 куб.м месечно. Това е с 400 000 куб.м повече от разрешения сега месечен лимит. Претенцията се базира на появата на коронавируса у нас и необходимостта от създаване на условия за добра хигиена на гражданите. Все още не сме готови за този режим, но се налага заради коронавируса, казва управителят на „ВиК” инж Борислав Иванов. Според него облекченият режим ще бъде временен до овладяване на епидемиологична обстановка, след което отново градът и снабдяваните от язовир „Студена“ населени места ще се върнат на по-тежкия вариант за режимно водоснабдяване.

Очаква се до края на деня днес екоминистерството да се произнесе и ако каже „да”, перничани ще имат малко повече спокойствие в тежката епидемична обстановка.