90 000 българи работят в лоши условия, установи Инспекцията по труда
Forklift Repairing Lifting System. Caucasian Worker Fixing the Machine.

90 000 българи работят в лоши условия, установи Инспекцията по труда

 Над 90 000 човека в България работят в среда и условия, които имат нужда от подобряване. Това информират от Министерството на труда и социалните грижи.

За изминалата година от инспекциите по труда в страната са проверили повече от 30 000 обекта. Близо 9% от тях не отговарят на нормите. На много от местата цеховете и халетата имат спешна нужда от ремонт.

Най-често те не отговарят на изискванията за шум, физическо натоварване и осветеност. В някои от случаите работниците дори са изложени на биологични и химични агенти, както и на вредни лъчения.

От социалното министерство напомнят, че могат да финансират с до 100 000 лева всеки работодател, който иска да подобри условията на работа.

Излющени стени, липсващи или изцяло счупени прозорци, постоянен шум, температури  извън допустимото, както и прах из всички помещения. Така в общи линии може да се опише почти всеки работещ цех у нас, преди да бъде ремонтиран.

 Близо една трета от средствата, които са вложени в ремонт и модернизация на работните места, са поети по държавната програма. Съфинансирането по нея е до 30%.

„В тези предприятия са подобрени условията на труд на 2 500 работещи”, съобщи Виолета Добрева, Директор Фонд „Условия на труд”.

Изискването към работодателите е да са коректни и да не са влизали в полезрението на Главната инспекция по труда.