Обичаят Поклади пресъздадоха деца от  училището в Извор

Обичаят Поклади пресъздадоха деца от училището в Извор

Обичаят “Поклади” беше представен в радомирското село Извор от децата от ОУ “Иван Вазов” и от детската градина. Изпълнения на детски фолклорни състави от Извор, както и на гайда, предизвикаха бурните аплодисменти на публиката.

Изпълненията на децата бяха трогателни и разчувстваха присъстващите общински съветници Сашка Ватрачка, Надя Андонова и Емил Колев, както и председателя на местния парламент Светослав Кирилов. “Имах нужда от такова положително емоционално преживяване”, заяви Сашка Ватрачка.

Събитието беше организирано от училището и читалище “Отец Паисий” в селото по проект “От сърцето и ръцете на баба”.

 “Прошката е красива дума и красив жест. Тя е духовност, емоционалност, смиреност, свобода. Чрез нея се завръщаме от отчуждение към сближаване, от и от омраза към любовта”, бяха думите на директора на училището Милена Андонова при откриване на празника.

“Положен е голям труд, вълнението и радостта в очите на децата и нашите си е заслужавало. Ритуалът ни върна към детството и към семейните ценности. Традиции като днешната поддържат приемствеността между поколенията”, заяви Надя Андонова, общински съветник.

“Сирни Заговезни” е традиционен български празник, на който всички ставаме по-добри един към друг и си искаме прошка за грешките”, сподели и Емил Колев, общински съветник.

Поклади или Сирни заговезни е първият от пролетните празници в народния календар. Това денят, с който започва дългият 40-дневен Великденски пост. През тези дни „на прошка” отиват при родителите омъжени дъщери и зетьове, синове и снахи. Влизайки те целуват ръка и искат прошка за евентуално нанесена обида с думите „Прощавай”. Задължителния отговор е: „Простено да ти е, от мене и от бога!”

Децата пресъздадоха обичая по искане на прошка в автентичен вид, като използваха местния диалект, влагайки много емоция и чувство. На специално импровизирана трапеза деца влязоха в ролята на майка, баща и многолюдна челяд, изпълнявайки ритуала на искане на прошка от по-младите към по-старите членове на рода. Едно от децата, участващи в ритуала, изтъкна важният принцип, че храната на трапезата трябва да бъде приготвена с любов и от сърце.

Беше представен и обичаят „ламкане”. На червен конец бяха завързани последователно сварено яйце и халва, които децата се стараеха да хванат само с уста, без да използват ръце. След това червеният конец бе запален и по него бяха направени наричания за здраве и щастлив живот.

След края на ритуала на двора на училището беше направена клада, която децата прескачаха за здраве. Кладата беше прескочена и от общинските съветници Надя Андонова и Емил Колев.