В Луковит – без пари, в  Перник 560 лв били малко

В Луковит – без пари, в Перник 560 лв били малко

На извънредното си заседание пернишките минипарламентаристи не намериха време и желание за докладната за удължаване на срока на кредит, теглен от предишната общинска управа, но намериха време да си гласуват месечните възнаграждения, които ще са около 560 лв. Мнозина страдаха, че тези пари са малко и не могат да работят ефективно с избирателите, в полза на гражданите, каквото и да значи това. Страдаха в кулоарите, но в зала гласуваха мълчаливо, но доста намусено. Има защо – и властта, и парите са сладки. А болшинството от местните законотворци не са в Общинския съвет за пръв път. И в два предходни мандата месечните възнаграждения, съкан, да не сбъркаме да кажем залати, щото това не били заплати, а възнаграждения, парите бяха двойно повече. Между впрочем, тук едно загалвие от българската литературна класика – „Смешен плач”, е много подходящо, тъй като сред избраниците ни няма нито един, който да разчита само на парите, които ще получава като съветник.

В същото време в Луковит, град с около 10 000 жители, който икономически е много по-зле от Перник и не е на тридесетина километра от столицата, така че и работните места са кът, тамошните съветници взеха единодушно и категорично решение – ще работят срещу 0 лева месечно възнаграждение. Така на практика, ако до сега един общински съветник е взимал заплата от 400 лева, вече ще получава само 80 лева, във вид на компенсация, за деня, в който е бил на комисия и общинска сесия. Така те демонстрираха, че промените трябва да започнат първо от самата власт. В Луковит са пресметнали, че за мандата така ще бъдат спестени около 4 милиона лева и са решили дори точно за какво да бъдат похарчени спестените пари – с тях ще подпомагат спорта. 

И още една любопитна подробност – предложението за отпадането на месечното възнаграждение на местните депутати е дошло от местната структура на ПП ГЕРБ.

Е, пернишкият случай е точно на обратния полюс.