ЮЗДП получи дарение система за наблюдение и ранно откриване на горски пожари

ЮЗДП получи дарение система за наблюдение и ранно откриване на горски пожари

Система  за наблюдение и ранно откриване на възникнали пожари в горски територии получи като дарение от една от най-големите китайски технологични компании в областта на охранителните технологии „Дахуа технолъджи”, Югозападното държавно предприятие. „Опазването на горите от пожари е един от основните акценти в нашата дейност. Ние полагаме много усилия да засилим капацитета си за превенция и контрол на възникването и овладяването им”, заяви инж. Дамянов при получаването на системата. Тя ще бъде монтирана на територията на ловно стопанство „Витошко – Студена“ и ще бъде използвана за наблюдение на Самоковско, Радомирско и Пернишко, допълни инж. Дамянов. Това ще бъде десетата подобна система за наблюдение на територията на предприятието. Досега ЮЗДП има четири кули по долината на река Струма и пет по долината на река Места. Камерата може да засича пожар в диаметър 12 км в неговия зародиш. Системата дава възможност горските инспектори да бъдат уведомявани чрез алармено съобщение за евентуално възникнал пожар.

 За първи път подобно съоръжение се предоставя на българско държавно предприятие, подчерта Лианг Фей – изпълнителен директор на китайската фирма.

Ние сме мотивирани да презентираме нашите възможности със споделената грижа и отговорност за опазване на българските гори като част от нашата обща природа, заяви от своя страна Колин Уанг, Управляващ директор за Северна, Централна и Източна Европа. Той изрази надежда, че предоставеното дарение ще потвърди добрите си качества и че това ще даде възможност и за едно възможно бъдещо сътрудничество за предотвратяване на пожари в горската система на България.

Проблемът с горските пожари стои доста сериозно пред страната, заяви Владимир Константинов – главен експерт в Изпълнителна агенция по горите. Той поясни, че в  последните години България са възникнали  значителен брой пожари, някои от които са обхванали големи територии.  Последният такъв случай е пожарът над Кресна през 2017г. В лицето на ЮЗДП имате опитен партньор, който е мотивиран да прилага съвременни методи и практики и да разширява техния обхват и да постига още по-голяма ефективност на превенцията, заяви и Владимир Константинов.

  ЮЗДП е предприятието с най-голям опит от всички горски структури в системата на Министерство на земеделието, храните и горите, подчерта инж. Николай Пиронков, началник отдел „Контрол по опазване на горските територии и защита от пожари” в Изпълнителната агенция по горите. Той посочи, че това е и причината предприятието да бъде избрано за получаване на дарението, което китайският технологичен гигант прави на България. Според него, Изпълнителната агенция по горите участва в разработването на проекти, свързани с превенция на горските пожари. Тази година четири регионални дирекции са разработили проекти в тази насока по Програмата за развитие на селските райони.
Средногодишно в нашата страна възникват около 500 пожара и засягат 9 000 хектара, допълни Константинов. По думите му тази година има 653 пожара в горските територии на страната и засегнати около 5 300 хектара. Броят е повече от средногодишния за последните 20 години, но опожарените площи са двойно по-малко, което означава, че вложените средства са дали резултат, подчерта експертът. Той увери, че ЮЗДП е с най-добри резултати в превенцията за потушаване на пожари.

Документите за направеното дарение подписа инж. Дамян Дамянов.

На събитието присъства и представител на посолството на Китайската народна република в България.