Вяра Церовска: Мога да гледам  съгражданите си в очите!

Вяра Церовска: Мога да гледам съгражданите си в очите!

Бившият кмет на Перник д-р Вяра Церовска обяви, че може да гледа хората от Перник в очите. По време на гостуването й в националната телевизия в  разговор за водната криза в града и евентуалната вина на някого за нея.

Тя беше категорична, че няма никакво нарочно предизборно забавяне в решаването на проблема. „Мислите ли, че ако временно изпълняващият длъжността кмет беше дала ход на писмото на ВиК от 10 октомври, това щеше да промени нещата?” – така с въпрос беше отговорено на питането за евентуалното забавяне на действията заради изборната кампания.

В национален ефир тя на няколко пъти подчерта, че ВиК дружествата не са на подчинение на кметовете. А още преди месеци специалистите от ВиК Перник са твърдели, че ако се влезе в режим, това ще увеличи драстично авариите по водопреносната мрежа. А от аварии се губи 75% от питейната вода. „От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от яз. Студена. Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година.” – каза още тя

По думите й, язовир „Студена” е изключителна държавна собственост и се охранява много специално, затова какво се случва с водата трябва да бъде изяснено след една много щателна проверка.

Вяра Церовска допълни, че тя като кмет е направила изключително много за по-доброто водоснабдяване на града. Под нейно ръководство е започнало и са изпълнени няколко проекта за ремонт на водопреносната мрежа, отново по нейно време е размразен водният цикъл, който предстои да се изпълни.

Докато цяла България следеше настръхнала случая с безводието в Перник, а областният град и десетки села са изправени пред хуманитарна криза, хората, които най-напред трябваше да вземат отношение по случващото се, мълчаха дни наред. И прехвърляха вината един на друг. Дразнят закъснелите изявления и невзетите мерки имменно от хората, които е трябвало да направят това. Сега вече, каквото и да кажат, е безмислено. Язовирът е празен! И няма да се напълни дори от пространното изявление на председателя на ВиК-асоциацията и областен управител Ирена Соколова, както и изявлението на бившия кмет на общината пред БНТ. Без коментар оставяме поведението на управителя на водоснабдителното дружество инж.Иван Витанов, който също твърди дни наред, че е невинен! Коментарът го направиха разбунилите се перничани, които миналата седмица не стигнаха до саморазправа с него само благодарение на полицейската охрана. И нека всеки сам си направи изводите.