Ден на отворените врати  в Съдебната палата

Ден на отворените врати в Съдебната палата

Идната седмица ще бъде организиран традиционният вече Ден на отворените врати в Съдебната палата и в Перник, съобщиха от институцията. Той ще бъде проведен на 28 ноември.

Той ще започне точно в 10 часа, когато вратите на институцията ще бъдат отворени за гражданите и ще бъде прожектиран филм, показващ дейността на отделни служби звена в Районен, Окръжен и Административен съд и на Районна и Окръжна прокуратура. За любопитните ще бъде организирана и обиколка на Съдебната палата, представяща дейността на отделните институции.

От 11 часа ще се проведе награждаването на побудителите в конкурса за есе, който тази година е на тема „Наркотиците през твоите очи“. Малко по-късно гражданите ще могат да чуят лекция от служител на ОЗ „Охрана – Перник“ за методите на работа, базирани на личния му опит. Любопитна ще е и друга лекция за ролята на вещото лице в наказателния процес, която ще изнесе служител от „НТЛ – ЕКД“ към ОД на МВР в Перник.

По традиция ще има и демонстрация на съдебен процес по обвинение за грабеж, която ще направят ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“.

За 13,30 часа е предвидена среща на административните ръководители на Окръжен съд – Перник, Районен съд – Перник, Окръжна прокуратура – Перник, Районна прокуратура – Перник и Административен съд – Перник с граждани и журналисти.

Богатата програма за целия Ден на отворените врати предвижда прожекцията на филм, представящ отделните служби в Съдебна палата, осигурена е ивъзможност за запознаването на място с работата на служби „Бюро съдимост“ и „Архив“ в Районен съд, служба „Деловодство“ в Окръжен съд, служба „Връчване на призовки и съдебни книжа“ в Районен и Окръжен съд – Перник, служба „Деловодство“ в Районна и Окръжна прокуратура, служба  „Регистратура“ и „Съдебни  секретари“ в Районен съд, служба „Регистратура“ и „Съдебни  секретари“ в Административен съд. Гражданите ще могат да се запознаят и с правилата за достъп до Съдебната палата и дейността на звено „Съдебна охрана“.