Хлапак на съд за ПТП със загинал пешеходец

Хлапак на съд за ПТП със загинал пешеходец

Четиринадесетгодишен ученик е предаден на съд за пътно произшествие със загинал пешеходец. Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу непълнолетния М.В. за извършено от него престъпление по чл.343, ал.3 и чл.345, ал.2 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият е ученик в пернишка гимназия. Момчето не притежава свидетелство за управление на МПС. През почивните дни той често пребивавал при роднини в ковачевското село Светля. В къщата им имало мотопед-скутер, собственост на вуйчо му, който не бил регистриран и нямал регистрационни табели. Въпреки това, както и че бил неправоспособен водач, обвиняемият нееднократно го управлявал.

На 16 март 2019 година М.В. бил на погребение на дядо си в селото. След обяд той взел ключовете от мотопеда и го привел в движение, като потеглил по главната улица. Управлявайки МПС със скорост около 20 км/ч, момчето забелязало пред себе си жена – Л.Т. Тя се движела в края на пътното платно, в непосредствена близост до тротоара. Приближавайки към нея хлапакът изгубил контрол върху мотопеда и ударил пострадалата жена с предната му част. Вследствие на удара тя паднала напред. Свидетел на инцидента веднага се обадил на телефон 112, а междувременно обвиняемият напуснал местопроизшествието.

Пристигналият лекарски екип предприел животоспасяващи интервенции, като пострадалата била транспортирана до болница в Перник, където по-късно починала. От съдебно-медицинската експертиза се установява, че причина за смъртта на Л.Т. е черепно-мозъчната травма.

Към момента на извършване на престъпното деяние обвиняемият М.В. бил на четиринадесет години.

Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.