Перник иска съд за виновните за безводието!

Перник иска съд за виновните за безводието!

Перник  избухна! Стотици гневни граждани се събраха пред административната сграда на водоснабдителното дружество, настоявайки за отговор на един основен въпрос – защо десетки хиляди жители на областния град и околните села са поставени на колене! Питаха кой носи отговорност за безводието, за тежката криза, която тепърва ще се задълбочава. Настояваха да чуят и какви ще са мерките, които ще се предприемат, за да се намери решение на хуманитарната криза за гражданите. Викове „Оставка”, „Съд”, „Отговорност” се носеха оглушително под прозорците на управителя на ВиК Иван Витанов. Разбунилите се перчинани настоваха той да излезе от кабинета си и да даде обяснение за бедствената ситуация. След като близо час ответна реакция нямаше, напрежението ескалира и само плътното полицейско присъствие не позволи вбесените абонати на дружеството да нахлуят в сградата  и да се стигне до саморазправа. В крайна сметка трима от протестиращите все пак влязоха в кабинета на директора, за да изложат исканията на перничани и да потърсят отговори на въпроса какво ще се случи с Перник, ако кризата се задълбочи. Протестиращите вчера бяха категорични – настояват за оставката на Вик управителя, а заедно с него постовете да напуснаот и другите държавни служители, отговорни за случващото се.

Директорът на ВиК Перник Иван Витанов не вижда причина да си подаде оставката, която му поискаха жителите на града заради въведения воден режим, съобщи представителят на протестиращите Надежда Димова, която беше поканена с още двама души на разговор с Витанов, който отказа да слезе при съгражданите си и да допусне медии на срещата.

Нежеланието си да се изправи очи в очи с разбунилите се граждани, Витанов обяснил, с това, че искал да избегне ескалация на напрежението.

Управителят на „В и К“ Иван Витанов заявил, че няма да подава оставка. Той уточнил, че още през април е алармирал тогавашния кмет Вяра Церовска за тревожното ниво на язовира. По думите му е последвала заповед на Церовска, с която тя забранила водата от язовира да се ползва за поливане, напояване и др. нужди, освен питейни. Витанов е уточнил, че консумацията на вода от язовир „Студена“ на „Стомана Индъстри“ се разрешава от МОСВ, а не от местното „В и К“.

В началото на октомври Иван Витанов е уведомил община Перник за необходимостта от въвеждане на воден режим, посочи още управителят на водното дружество. Отговор е бил получен на 6 ноември.

“Това, което разбрахме по време на срещата, е, че резултатите от първата проба от язовир „Долна Диканя” са лоши – водата е заразена със салмонела. Изпратена е повторна проба. Ако и тя потвърди резултата, този водоизточник не може да се използва”, заяви Надежда Димова и подчерта, че най-вероятно ще се наложи да се търсят други водоизточници.

След продължилия повече от час разговор, в крайна сметка конкретни отговори така и не бяха получени, споделиха представителите на протестиращите. Ще се чакат проверките на съответните институции, които могат да се проточат във времето. Инициаторите на протеста са категорични, че искането за оставки на всички виновни за сегашното състояние – бившия кмет Вяра Церовска, областния управител Ирена соколова и управителя на ВиК Иван Витанов, остава. Ще се даде ход на отвореното писмо и на подписката, която беше пусната по време на протеста. Ако няма никакъв реален отговор, остава готовността за нови протести.

„Не си играйте с перничани! Ако тръгнем оттук, ще запалим държавата”, „По магистралата на Бойко много лесно ще стигнем София и ще стане страшно”, „Като ни арестувате, в арестите поне има вода”,- бяха сред най-цветистите мнения на хората от протеста.

Междувременно говорителят на Държавното обвинение Николай Цветков още преди два дни съобщи, че Районна прокуратура и Окръжна прокуратура в Перник са назначили проверки по водната криза в общината. Институциите първоначално се самосезирали по проблема, а на 18 ноември постъпил сигнал и от кмета Станислав Владимиров.