Станислав Владимиров: Перничани са гневни и очакват да има наказан за несвършената  работа и нерешените проблеми с язовира

Станислав Владимиров: Перничани са гневни и очакват да има наказан за несвършената работа и нерешените проблеми с язовира

Действията на „В и К” по въвеждане на режима не са добри

„Перник е на воден режим вече почти 48 часа, но за съжаление първите стъпки, които „В и К” операторът трябваше да предприеме по въвеждането му не са добри, защото разходът на вода от язовир „Студена“ не е намален“. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред БТВ. Той добави, че намаляването на разхода на питейна вода е основното при въвеждане на такъв режим, защото с намаляването на отока се цели в  язовира да има вода, която да бъде осигурена на перничани до месец април. Той коментира, че „В и К” дружеството не е направило така, че Перник да има вода във времето, което е зададено и да се ограничат разходите и потреблението на вода. „Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца и това е поредната червена лампа, която светва за неправилни действия от страна на водното дружество“, категоричен бе Станислав Владимиров.  Кметът на Перник добави, че днес е имало съвещание в община Перник за текущи проблеми и зимното почистване и единственият отсъстващ е бил управителят на „В и К”, който дори не е изпратил свой представител, въпреки че това е тема не само за Перник. „Никой не дойде да обясни какви са първите стъпки  по плана, който начертахме миналата сряда. Имаше желание в рамките на няколко дни да имаме информация, но след една седмица аз все още нямам такава нито за това дали водата в язовир „Долна Диканя“ е годна, нито по другите важни въпроси“, обясни Владимиров.

Станислав Владимиров коментира още, че първите червени лампи, че притокът на вода към язовира е далеч по-малък от разхода са още от началото на тази година. По думите му, вместо МОСВ да ограничи разхода на вода от язовир „Студена“, до миналият месец тай е бил константен. „Водата се е пилеела, въпреки че е имало индикации за бъдещ проблем. Защо въпреки недостатъчния приток толкова много време е разходвано еднакво количество вода?  Преди повече от два месеца зададох въпрос на министър Петя Аврамова в тази посока. Тогава водата в язовир „Студена“ беше под 10 млн. кубика и обясних, че ако този период продължи, ще изпаднем в кризата, в която сме в момента. За съжаление мерки не бяха взети навреме“, добави кметът на община Перник. Той обясни, че има добра комуникация с премиера, но надолу по веригата има проблем. „Утре имам среща със зам.-министър Николай Нанков и се надявам да получа по-конкретна информация за всичко, което бяхме начертали като действия и за последващите стъпки, които трябва да предприемем“, обяви Владимиров. Той добави, че единственото, което община Перник трябва да направи в тази ситуация е да съгласува режима с „В и К” оператора. „Ние обаче предприехме бързи стъпки, за да съгласуваме всичко с РЗИ, детските градини, училищата и перничани“, каза още кметът на община Перник. Той добави, че на областния управител, МОСВ и всички отговорни институции трябва да се зададе въпросът- защо толкова късно се започват действия, които е трябвало да бъдат направени много по-рано.

Във връзка с различни слухове за източването на язовир „Студена“ Станислав Владимиров обясни, че липсата на достатъчно информация от компетентните органи е довела до това в Перник да има различни слухове- защо МОСВ е разрешило такъв оток от язовира и какво е направило водното дружество в Перник, за да предотврати кризата. „Това е въпрос, на който няма логичен отговор. Затова в понеделник подадох сигнал до прокуратурата и искам да разбера защо с действията си „В и К” операторът е довел Перник до тази криза. Надявам се прокуратурата да влезе във „В и К” дружеството в спешен порядък и да направи преглед на всички действия. Разчитам да се направи и обстойна проверка от изпълнителната власт надолу по веригата, каквото е и желанието на премиера“, заяви Станислав Владимиров.  Той бе категоричен, че очаква бързи и конкретни стъпки от изпълнителната власт и ВиК и най-вече бързо да  се разбере кой е виновен, защото, категоричен е той, виновен има. „В Перник има огромен гняв, защото перничани не са виновни за това, че някой не си е свършил работата и съгражданите ми очакват най-накрая да има наказан за цялата ситуация“ заяви кметът на Перник.