Намалиха присъдите по делото за  смъртта на 14-годишния Алекс

Намалиха присъдите по делото за смъртта на 14-годишния Алекс

След обжалване Апелативният съд промени присъдите на д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Йоанна Филипова за смъртта на 14-годишния Алекс след анестезия през юни 2016 година, съобщиха запознати. 

На първа инстанция те бяха осъдени условно 3 години с 5-годишен изпитателен срок, през който да не могат да упражняват професиите си.

Апелативният съд е оправдал д-р Павлов, а д-р Павлова и д-р Филипова са с намалена присъда – една година условно и връщане на правата.

Напомняме, че тримата лекари  бяха  обвинени за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост. Трагедията с 14-годишния Алекс се случи на 14 юни 2016 г. Той бил приет за операция на киста на долната челюст, която била направена под пълна упойка от д-р Павлов.

Състоянието на детето обаче рязко се влошило, било преместено в „Пирогов“, но починало.

Според обвинението клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост, в случай че възникне усложнение и д-р Павлов е знаел за това.

Детето получило тахикардия, затруднено дишане и други симптоми, за които предупреждава листовката на използваната от доктора упойка. В същото указание пише, че в подобни случаи на пациента трябва незабавно да се бие венозна инжекция от донтролен натрий. Фатални били 15-20 минути, но повече от час детето не получило този медикамент, който не бил наличен в клиниката, твърдят още от прокуратурата.

Според д-р Павлов обаче причината за смъртта на Алекс е генетично заболяване, а не лекарски грешки. Той твърди, че е направил всички необходими изследвания – скенери, панорамни снимки, но появата на малигнена хирептермия е била шокираща за тях. По отношение на решението за приложената упойка, довела до фаталния край от извършената операция, докторът обясни, че то е взето със съгласието на родителите, като майката е подписала информирано съгласие.