Трънчани се поклониха на „Слишовската могила

Трънчани се поклониха на „Слишовската могила

Първият транш от необходимите средства за възстановяване на паметника „Слишовска могила“ в Трънско е вече преведен, съобщи Иво Антонов – директор на дирекция в Министерството на отбраната.Сумата е 5 000 лв. и ще бъде използвана за почистване и изготвяне на проект за рехабилитация на монумента, казаха от общината.
 Идеята за извършването на реновиране  е по инициатива на местните дружества „Трънски глагоръц“ и „Руй“.
  Паметникът край с. Слишовци се намира в близост до ГКПП Стрезимировци и границата със Сърбия Той  е висок 25 метра и първоначалната идея при построяването е той да бъде възпоменание за разкъсаните след Ньойския договор земи и семейства в трънско. На върха му е трябвало да бъде поставена камбана, чийто звън да напомня на братята и сестрите, останали зад граничната бразда, че болката им е споделена и родината им не ги е забравила. Кулата е завършена през 1953 г. и идеята е трансформирана, като паметникът е превърнат в символ на антифашистката борба и вместо камбана, на върха е поставена петолъчка.
 В Държавен архив – Перник се съхранява документация за довършване на паметника, която датира от 1955 година и е в обем 33 листа. Тя е част от архивите на Околийски народен съвет на депутатите на трудещите се – град Трън. Съхраняват се още литографийни копия на проектно-сметната документация.
Днес признателни трънчани поднесоха венци и цветя пред паметника.