Трънчани отпразнуваха храмовия празник на манастира „Св. Архангел Михаил“

Трънчани отпразнуваха храмовия празник на манастира „Св. Архангел Михаил“

На връх празника „Свети Архантел Михаил” трънчани се събраха на ремонтирания наскоро едноименен манастир „Свети Архангел Михаил”,  за да отпразнуват заедно храмовия празник и си пожелаят здраве и благоденствие. Манастирът се намира в планината,  над живописното Ждрело.  Сред тях бе и кметът на Трън Цветислава Цветкова.

Литургия за здраве отслужиха отците Йоан и Николай. След това те осветиха курбана, който за четвърта поредна година дарява Влади Иванов, чийто корени са от трънско.Дошлите за празника бяха донесли вкусни баници, красиво оформени пити и сладкиши. И както си му е реда, на празника имаше и вино , и ракия.

 Дошлите на  празника не скриха задоволството си от извършения ремонт на църковния храм, който е разположен в живописна местност в планината . Обновяването е направено по Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 523 000 лв.

Светата обител, която е строена по време на Второто българско царство, е обявена за паметник на културата. Манастирът е издигнат заедно с Погановския манастир в Сърбия, затова и църквите, намиращи се сега от двете страни на границата са идентични. Църквата „Св. Архангел Михаил“ датира от 14 в., разказа отец Николай – игумен на Светата обител. В олтара е запазена голяма мраморна плоча с култово предназначение, чийто надпис сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний /161 – 180г./ и е на латински.

От стенописите в храма са оцелели само отделни фрагменти, като се различават два слоя рисунки. Първите се отнасят към 14 в., а вторите са правени през 1643 г. и включват композициите „Причастие на апостолите“, „Поклонение на жертвата“, „Христос в гроба“ и др.

Със средства от дарения бе направен нов покрив на храма и дренаж на основите му. Трънският манастир „Св. Архангел Михаил“ е строен по времето на Асеневци. В периода на османското владичество е бил важен културен център в Западните покрайнини, като в него е функционирало и килийно училище. Обителта е била свързана и с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край.