Губернаторът на Перник конституира новия общински съвет на Община Земен

Губернаторът на Перник конституира новия общински съвет на Община Земен

Областният управител Ирена Соколова откри първото заседание на новоизбрания Общински съвет в община Земен за мандат 2019 – 2023 година.

В качеството си на представител на държавната власт, по смисъла на Закона за местното самоуправление и местната власт, (чл. 31, ал. 1) губернаторът прочете традиционната клетва за спазване на Конституцията и законите на Република България, която новоизбраният кмет и съветниците повториха. Подписани от тях бяха и изискуемите по закон клетвени листа, а удостоверения за встъпването им в длъжност им връчи председателят на Общинската избирателна комисия Светлана Петкова. 

Единадесет местни парламентаристи положиха клетва по време на тържествената сесия. Закле се и кметът Димитър Сотиров /кандидат на ПП ГЕРБ – СДС – НФСБ – Обединени земеделци/, който застава за шести път начело на кметския пост. Той спечели доверието на избирателите още на първия тур на Местните избори с резултат от 63,14% (1014 действителни бюлетини).

Тържествената сесия започна с прозвучаването на националния химн и бе ръководена от най-възрастния общински съветник – Мика Велинова на 63 години.

По време на първото си заседание, с провеждане на процедура по тайно гласуване, ОбС – Земен избра и новия си председател. Това е Стефан Маринов, за когото в изборната урна имаше пуснати 8 бюлетини „за“ и 3 бр. за друг кандидат. 

Градоначалникът и представителите на минипарламанта бяха официално поздравени от Ирена Соколова. Тя изрази очакванията си, че и в следващите четири години, по волята и гласуваното доверие на гражданите, общината ще продължи да затвърждава позициите и резултатите си по реализирането на значими инициативи в сферата на социалните и младежки дейности, образованието, инфраструктурата, културата и спорта:

„Убедена съм, че с управлението на Димитър Сотиров начело на бщина Земен, ще бъдат вложени максимално усилия в името на всички земенчани, на тяхното добро и перспективно бъдеще. Знам, че в този град и населените му места има приемственост между поколенията и се подкрепя инициативността на будното гражданско общество”, заяви още тя.

Следващото заседание за конституирането на нов общински съвет, насрочено от областния управител, ще се състои утре от 11:00 ч. в Малкия салон на НЧ „Просвещение-1870“ в Брезник.