Синдикатите в Перник представят нова национална акция

Синдикатите в Перник представят нова национална акция

Утре РС на КНСБ Перник и КТ Подкрепа в Перник ще проведат съвместна пресконференция, на която ще представят Националната акция на работеща България „Заедно да защитим труда си!“. 

Синдикалистите призовават всички български граждани солидарно да подкрепят националната акция във всички сектори на икономиката на България с настояване за промяна в трудовото законодателство.

Исканията са за значително увеличаване на заплащането за нощен труд и за време на разположение като функция от МРЗ за страната, за въвеждане на сумирано изчисляване на работно време само за производства с непрекъсваем /непрекъснат/ технологичен режим на работа,  за гарантиране на реалното отчитане и заплащане на положения извънреден труд при сумирано изчисляване на работно време и увеличаване на заплащането му на 75%  в почивни дни и 100 процента на официални празници.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че целта на акцията е да съберат до 100 000 подписи до Коледа, чрез които да повдгинат общественото и медийно внимание върху проблемите на нощния труд, извънредния труд и сумираното изчисляване на работното време.