„Градински център” е рая на декоративните растения

„Градински център” е рая на декоративните растения

Есен е. Това е времето, в което се радваме на много плодове, но е и подходящото време, за да посадим някои растения. Това е времето, в което садим както плодни дръвчета, така и декоративни. Оказва се, че отглеждането както на едните, така и на другите не е толкова просто. Не е достатъчно само да прочетем в интернет кога и как да ги посадим. За да сме сигурни, че те ще оцелеят и ще ни радват е за предпочитане да се посъветваме с агроном.

Петя се занимава с отглеждането на различи видове  растения вече 15 години. Тя е  управител на един от най-старите частни разсадници в Перник.  Него ще го намерите веднага, щом излезете от Перник, в посока Брезник и Трън. От ляво на пътя привлича окото табела с надпис  „Градински център”. Струва си да спрете и да го разгледате. Бъдете сигурни, че ще си тръгнете от него с някакво растение в ръка. Петя с удоволствие ще ви разкаже какво да направите, за да сте сигурни, че посаденото от вас цвете или растение не само ще оцелее, но и ще се развива и ще краси вашата градина.

Много често ние купуваме различни растения, които ползваме като жива ограда. Такава е туята. Не си мислете, че засаждането й е просто нещо. Тя, както всяко растение, има определени изисквания, за да вирее, тя също боледува. Петя  подробно ми разказа за различните видове туя, каква почва предпочитат, как да я отглеждам и какво да направя, ако бъде нападната от вредители. Когато я попитах, има ли значение от къде се взема туята, тя отговори:”Разбира се. Тези, които ние предлагаме са вече приспособени към нашия климат, който е малко по-суров. Не винаги закупените туи по пътя могат да се прихванат, защото те не са отгледани в район, близък до нашия, не винаги са поддържани както трябва и затова много често увяхват. Освен това, растенията не се съхраняват правилно и често се засушават. Не е добре да се купуват растения, които са отгледани оранжерийно, защото те много трудно се приспособяват към съответните условия.  Туята никак не е непретенциозна. Първата причина за загиването на декоративните растения е засушаването им. Много често предлаганите по пътищата декоративни растения са засушени и при посаждане умират. Другият фактор е неспазването на  агротехническите мероприятия като плевене и подхранване. Туята трябва да се сади, в зависимост от вида и начина й на растеж, на около 60- 65 см разстояние между всяко растение. Трябва добре да се анализират и почвените условия. Ако, например, до оградата има строителен  насип, на всяка цена той трябва да се премахне и след това да се засадят растенията в плодородна почва, защото в противен случай се нарушават декоративните й качества, които най-често търсим. Затова бих посъветвала любителите на този вид растения  да ги купуват от производители, а не от прекупвачи. Това гарантира вида и качеството на растенията. При иглолистните и вечно зелените растения, например, балата трябва да представлява топка почва, която да държи корена компактен, а не той да е гол, което го изсушава и е предпоставка за загиването му. При засаждането на туята е нужна обилна поливка, за да се изгони въздухът от почвата и да се осигури достатъчно влага на растението и повърхностните корени да са загърлени добре. Нашите наблюдения показват, че и декоративните растения боледуват от различни неприятели. Ние винаги даваме съвет при прилагането на различните препарати, за да се опази както вида, така и пчелите, които са много ценни в природата. Ние сме нарекли нашия разсадник „сладкарница за пчели” и държим нашите растения да се отглеждат природосъобразно”.

Още много неща научих от разговора ми с Петя. Оказа се, че разсадникът отглежда и различен вид лози, чиито сортове се приспособяват добре в нашите условия и плодоотдават.  Такива са сортовете „Болгар” и „Молдова” и „Афродита”.

Надявам се, че съм била полезна на любителите-градинари с тази информация. Тя далеч не изчерпва всичко, което е важно при отглеждането на растенията. Ако имате въпроси, то Петя с удоволствие ще ви отговори на тях и ще ви посъветва как да поддържате своята градина, защото тя е агроном по призвание.