Откриха изложба с творби от  пленера по живопис под мотото „Старият Перник”

Откриха изложба с творби от пленера по живопис под мотото „Старият Перник”

Инициативата за тази изложба е на читалище „Нови хоризонти – 2009 г.”. Изложбата се реализира в партньорство на „Топлофикация – Перник”, която е един от спонсорите на тази културна проява. С експозицията се отбелязват три празнични повода – предстоящият Ден на град Перник и неговата 90-годишнина, както и 10 години от основаването на читалище „Нови хоризонти – 2009”.

„Областна администрация за пореден път е домакин на изключителна изложба представяща емблематичните места, които оформиха и дадоха тласък в развитието на Перник като административен, социален, стопански, творчески и индустриален център. За да си дадем сметка за уникалното място, в което живеем, с цветове и живописни изразност, спомогнаха утвърдените творци на нашия град, взели участие в пленера, организиран от НЧ „Нови хоризонти – 2009”. Това са Даря и Сашо Евтимови, Румен Тошев, Росен Сергиев, Малин Петров и Борис Кацов. Днес те споделят с нас произведения си, които са символ на гордост и дълбока символика.

Сред платната могат да се видят пейзажи от природата, градската част, култови сгради като храм „Св. Иван Рилски”, Халите, разширяването на минния басейн и развитието на минната и металургичната промишленост, архитектурните и пространствени знаци и сгради, превърнали се в уникални паметници на културата.”, заяви Ирена Соколова.

Директорът на „Топлофикация – Перник“ АД инж. Любомир Спасов също уважи събитието и заяви, че дружеството винаги е подпомагало подобни инициативи, които пресъздават миналото и облика на индустриалния град.

Специален музикален поздрав към присъстващите отправи Женска певческа фолклорна група „Седмошарица“.

Изложба „Старият Перник” ще може да бъде видяна до 31 октомври в Галерия „Атриум” на Областна администрация.