Патриарх Неофит и световната шампионка Василена Йорданова ще са новите почетни граждани на Перник

Патриарх Неофит и световната шампионка Василена Йорданова ще са новите почетни граждани на Перник

Българският патриарх Неофит и световната шампионка по таекуондо Василена Йорданова са новите почетни граждани на Перник, утвърдени на извънредното заседание на пернишкия Общински съвет днес. По процедура те ще бъдат уведомени официално за решението на минипарламента. Ако главата на българската християнска църква приеме удостояването,  почетните знаци ще бъдат връчени на тържествена сесия или на празника на града идната седмица, обясни председателстващият заседанието на местния законодателен орган Милан Миланов. Предложението за признанието към патриарха беше гласувано и прието с 28 гласа ЗА, с 27 гласа беше гласувано и предложението за световната шампионка.

Преди гласуването Ралица Андреева от БСП беше категорична, че не може да се сравняват двете кандидатури и е малко не на място признанието към патриарха да мине в делови порядък, в точки „разни”, клед като е бил удостоен с най-голямото държавно отличие. В подкрепа на двете кандидатури се изказаха и Цветана Пиралкова и Любомир Жотев.

От своя страна Мария Маринова предложи от следващия сезон това отличие да не се дава. Всеки има свое достойнство, всеки има своите качества и всеки може да бъде оценен. Никой не е по-велик от останалите, смята тя.