„Парламент на Работеща България” представен в Перник

„Парламент на Работеща България” представен в Перник

Националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов вчера представи втория след този, касаещ сивата икономика, голям проект на синдиката „Парламент на Работеща България”.
Чрез  него ще бъде изграден дискусионен форум за представителство на интереси на граждани, работници и служители, представители на неправителствения сектор, институции, учебни заведения и др. Целта е той не само да помогне за създаването на среда за обмен на мнения и двустранна информация, но и да служи като своеобразен барометър за общите нагласи и потребности на непредставени в синдиката български работници. Наред с това проектът ще усили възприятието на посланията на българските работници към законодателна и изпълнителна власти и към работодателите, споделят специалистите на най-голямата синдикална организация у нас.

Новия проект на КНСБ вече е бил представен при изключителен интерес в много големи български градове, сред които Варна, Стара Загора, Ямбол, Пловдив, Сливен  и други, заяви Огнян Атананосв.

Националният секретар на синдиката сподели едни притеснителен факт – 75 процента от работещите българи не членуват в никакъв синдикат и гласът им не се чува. Така чрез „Парламент на Работеща България” ще могат да се видят и чуят техните проблеми и идеи за подобряване на работната среда.

На срещите, проведени досега, са се формирали две специфични теми, които са били основен обект на дискусии. Първата касае използването на социалните мрежи и по-специално на фейсбук на работното място. Дори и по време на работа, главно в диапазона между 13 и 15 часа, над 80 процента от работещите влизат и ползват мрежата. В много случаи във фейсбук се споделят проблеми на даден работник или служител, които след това биха могли да му донесат неприятности. КНСБ започва разговори с работодателски огранизации по този проблем. Втората тема касае стресът на работното място. Тя не е нова за България, каза Огнян Атанасов и допълни – проблемът е от световен мащаб. Притеснително е, че стресът на работното място се пренася и вкъщи и се отразява на отношенията в семейството. Пак стресът на работното място е в основата на редица сериозни заболявания. Над 140 милиона лева годишно са разходите на родните работодатели, причинени заради възникнали в резултат на стреса здравословни проблеми. Над 30 процента от работещите не издържат на напрежението и въпреки че харесват работата си, са принудени да я сменят с нещо по-спокойно, избягвайки стресовите ситуации. Работодателите вече разбират проблема и ни подават ръка, за да търсим заедно решението му, сподели националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов в Перник.
Днес. в Конферентната зала на РС на КНСБ  бе проведен форум на тема „Фирмени политики за поведение на служителите в социалните мрежи“.

Проект „Парламент на Работеща България“ се финансира от Оперативна програма „Добро управление“.