Губернаторът информира общините за очаквани значителни валежи

Губернаторът информира общините за очаквани значителни валежи

Още вчера вечерта Областният управител на Перник Ирена Соколова съобщи за обявяването на „жълт“ код за значителни валежи на 4 октомври 2019 г.

Данните са Националния оперативен център към ГДПБЗН-МВР и се позовават на бюлетина на НИМХ-МОН и МЦ на ВСС. Те се отнасят за областите Перник, София, София-област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Смолян и Търговище.

В посочените 17 региона от страната се очакват интензивни количества дъжд до 20-30 л/кв.м., на места достигащи до 40 л/кв.м. със значителна вероятност за повишения на водните нива.

В други осем области – Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали, отново в петъчния ден, е в сила „оранжев“ код, където сумарните количества валеж ще са между 40-50 л/кв.м., на отделни места и повече.

Във връзка с така прогнозираната метеорологична обстановка, Ирена Соколова е предприела мерки по уведомяване на кметовете на шестте общини в региона и оперативните дежурните по общинските съвети за сигурност.

Очаква се постоянно наблюдение и следене нивото на водоемите в цялата област.