Радомир отново се готви за Празника на бозата

Радомир отново се готви за Празника на бозата

Радомир отново се готви да срещне много гости за превърналия се вече в традиция Празник на бозата. Той ще е  на 12 октомври.

Началото в съботния ден ще бъде дадено както винаги предетнографския комплекс „Стойовата къща”, в 11 часа.

Петнадесетина минути по-късно на Стария пазар ще започне възстановката на пазарен ден и старата сладкарница на смятания за родоначлник на бозасжийския занаят албанец Али Сербез.

Предвижда се от 12 часа на централния   площад „Свобода” да започне празничния концерт с участието на Цветелина.

Очакват ви много приятни изненади! Заповядайте, канят от общинската управа на града.

Това ще е четвъртото издание на празника, който минава под мотото „С боза, гозба и песен“ и е посветен на традиционния за града занаят. В началото на миналия век градът е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската сладка напитка се е носела из цялата страна. След Али Сербез първият местен бозаджия в района е Димитър Калгарийски от село Чуковец, а първата бозаджийска работилница датира от около 1880 година.  Най-старите майстори правели гъстата течност от просо. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена – от просо и ръж. Най-много били бозаджиите от селата Чуковец, Владимир, Житуша, Жедна, Кленовик, Извор и Дебели лаг. Днес в центъра на града се издига паметник на бай Илия бозаджията.