Благотворителен концерт „Релакс” и приятели“

Благотворителен концерт „Релакс” и приятели“

На 11 октомври в Радомир ще се състои благотворителен концерт под надслов „Релакс” и приятели”. Парите от културната изява ще бъдат дарени за изграждането на новия църковен храм в града „Свето Благовещение”.

Началото на концерта ще е в 18 часа, а мястото на събитието – салона на Народно читалище „Напредък 1893” в града.

Радомирци ще могат да се насладят на изпълненията на групата за народни танци „Релакс” и на малчуганите от детски танцов състав „Радомирчета”, Татяна Дунаринова, фолклорен състав „Родолюбче” от Кюстендил, Александра Василева, Ненчо Балабанов. Входът за конецрта е само левче и организаторите – групата за народни танци „Релакс” и ДЮТС „Радомирчета”, се надяват залата да бъде препълнена, така че да се съберат повече средства за изграждането на така мечтания нов православен храм в града.

Припомняме, че през 2015 година, на връх светлия християнски празник Благовещение, на тържествена церемония в Радомир бе положен първият камък в основите на новата църква. Тържествен водосвет тогава отслужи Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Двама духовници положиха камъка в земята, а до него бе пусната метална капсула с документ, подписан от Браницкия епископ, кмета на Радомир и всички отци. След това камъкът бе затрупан със земя, а отгоре бе сложен християнски дървен кръст с изписано на него името на новия храм „Свето Благовещение” и датата 25 март 2015 година.

„Новият храм трябва да бъде построен с дарения в рамките на 3 години. До момента е събрана вече не малка сума. Очакваме в набирането на средствата да се включат фирми, граждани, юридически лица. План-сметката е на стойност около 300 000 лева. Надявам се, че с общи усилия ще съберем по-голямата сума за изграждането на храма”, заяви тогава радомирският градоначалник Пламен Алексиев.

Нов храм в Радомир са искали да строят още през 1952 г., но църковният имот, предназначен за това, е отчужден от „народната власт“ и присъединен към двора на съществуващия електротехникум.

Идеята се подема отново през 1992 г., когато Църковното настоятелство предоставя на общината църковен имот от 4 дка за разширяване на гробищния парк, а местната власт обещава да даде общински терен за построяване на нова черква, но през годините заменката така и не била доведена до край. Идеята е възобновена след земетресението от май 2012 г., когато Радомир също беше силно засегнат.

Заради недостигът на средства градежът зацикли, а храмът се строи единствено на базата на доброволни дарения.