Съдят неопитен шофьор, нанесъл щети за 13 бона при ПТП

Съдят неопитен шофьор, нанесъл щети за 13 бона при ПТП

Шофьор застава на подсъдимата скамейка за нарушения при управление на лек автомобил, довели до значителни имуществени вреди.

Районна прокуратура – Перник е предала на съд Р.Д. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б.а от Наказателния кодекс.

20-годишният обвиняем е правоспособен водач на МПС за категория „В“ от м. септември 2018 г.

Около 22:30 часа на 19 октомври мналата година,той се движел със собствения си лек автомобил „Фолксваген Голф“ по път 1003, с посока на движение село Драгичево – село Рударци. Заедно с него пътували и четирима негови приятели. Платното било сухо, а наоколо нямало работещо улично осветление. Р.Д. управлявал МПС със скорост 100 км./ч., въпреки наличното ограничение за скоростта от 90 км./ч.

В участъка непосредствено преди Рударци, водачът навлязъл в лентата за насрещно движение. В момента, в който възприел идващ срещу него друг лек автомобил, поради опасността от сблъсък, обвиняемият рязко завил вдясно, за да се върне в своето платно. Поради високата скорост, с която се движел и неумелата манипулация с приборите за управление на лекия автомобил обаче, той не успял да задържи колата в очертанията на пътното платно, излизайки извън него.

Вследствие на това, на около 40 метра преди указателната табела за начало на Рударци, колата на Р.Д. излязла от пътя, озовавайки се в крайпътната територия. Продължавайки движението си напред, автомобилът му се ударил в разположен отстрани на пътното платно бетонен блок, след което достигнал частен имот. При това ударил и повалил входната му порта, както и част от оградата. Непосредствено след това последвал удар с паркиран наблизо автомобил „Тойота Корола Версо“.

Поради високата начална скорост на движение на „Фолксваген“-а, този удар също не довел до спирането на движението му. Возилото продължило напред, блъскайки се в дърво. Последвало обръщането му в обратна посока, удряне в портата и оградата на друг имот и с паркиран пред него лек автомобил „БМВ“. Едва тогава авариралата кола се установила в покой.

Обвиняемият и приятелите му успели да излязат от колата си. На мястото се събрали множество граждани, които подали сигнал на телефон 112. След пристигането на екипи на полицията, Спешна помощ и пожарна се констатирало, че никой от катастрофиралите младежи нямал сериозно нараняване.

Причина за настъпването на произшествието е поведението на водача на лекия автомобил – обвиняемият Р.Д., който управлявал МПС със скорост, по-висока от разрешената и извършил неправилни технически действия, изразяващи се в действия или бездействия с органите за управление на автомобила, довели до загуба на контрол върху управлението на превозното средство.

Причинените от Р.Д. повреди – на леките автомобили и имоти, възлизат на обща стойност 13 556.66 лева.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.