Масиран контрол по пътищата в Пернишко днес

Масиран контрол по пътищата в Пернишко днес

За четвърта поредна година на територията на цяла Европа днес се проведе мащабната операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (European Day Without A Road Death). Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Мотото, избрано от организаторите тази година, е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя, заяви регионалният говорител на ОД на МВР в Перник Венцислав Алексов. Той допълни, че всички институции трябва да бъдат активни, за да се опазцят живота и здравето и на шофьори, и на пътиници във возилата, и на пешеходците.

Според статистичесеките данни, през годините в Европейския ден без загинали на пътя, България показва добри резултати. През 2017 г. загина само един човек, а през 2016 и 2018 г. в деня на операцията у нас няма нито един смъртен случай при ПТП.

Във връзка с инициативата в Перник бе проведена специална пресконференция, в която, освен представители на полицията, взеха участие и директорите на Пътно управление – инж. Румен Сачански и на БЧК – Наташа Минева.

Във връзка с Европейския ден без загинали на пътя, днес по пътищата в областта имаше засилено полицейско присъствие, а служителите на Пътна полиция следяха основно за скорост, техническото състояние на автомобилите и наличието на нужното оборудване и движението на пешеходците.

Симеон Георгиев – началник група в Пътна полиция информира, че от началото на годината в Пернишка област са станали 401 ПТП-та, като 47 от тях са били тежки. 10 са загиналите,  а ранените са били 59 . Над 30 000 са регистрираните нарушения на закона, от тях 17 000 са свързани с превишена скорост, отчете още Георгиев. Той припомни, че през четирите години, в които тече инициативата, на 26 септември в Пернишко никога не е имало жертви на ПТП.

Шефът на Областно пътно управление инж.Румен Сачански заяви, че от понеделник ще започне изкърпването на дупките по пътя към  София, до границата със столицата при Владая, общо около 2000 квадратни метра. Той допълни, че състоянието на пътищата от републиканската пътна  мрежа  на територията на областното пътно управление е много добро. От управлението се грижат да го поддържат в такова състояние, да няма предпоставки за пътно-транспортни произшествия  в резултат на лоша инфраструктура.

Като част от подготовката за есенно-зимния период започва поставянето на нова маркировка, там, където е необходимо. Пак по необходимост ще се поставят и нови пътни знаци. Установено, че поставянето на така наречената шумяща маркировка на пътен възел Даскалово е намалило ПТП-тата в тази отсечка.

Наташа Минева от БЧК поясни, че организацията винаги е била партньор в тази инициатива. Тази година тя съвпада с провежданата през септември акция за първа помощ и пътна безопасност.