Седем мераклии да кметуват в Перник, 21 партии и коалиции с листи за кметове на кметства и общински съветници

Седем мераклии да кметуват в Перник, 21 партии и коалиции с листи за кметове на кметства и общински съветници

Регистрацията на листите за кмет на общината, на населени места и на общински съветници в пернишката ОИК приключи. 21 парти и коалиции ще участват на 27 октомври за вота на гласоподавателите от общината. Освен двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП , в надпреварата се включват още ПП  МИР , Съюз на сводобдните демократи, коалиция „Ние, гражданите”, местна коалиция ПП ЕНП /ПП „Никола Петков“, ПП БЗНС И ПП БДФ, партия „НОВА АЛТЕРНАТИВА“, коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“, коалиция „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“, партия „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“, местна коалиция БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР – БДЦ (ЗС „Александър Стамболийски“, РДП, БСДП), коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“,партия Български демократичен съюз „РАДИКАЛИ“, партия „Българска демократична общност“, местна коалиция ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ (ПП „ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ“ И ПП „ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“ И ПП „ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ“),партия „НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ“,партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“,партия „ВОЛЯ“,партия АБВ, коалиция „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“, ДПС,

Ясно е вече и че седем от тях ще влязат в тежка битка за горещия стол на градоначалника. Основните опоненти са д-рВяра Церовска от ГЕРБ, която ще се бори за втори управленски мандат и Станислав Владимиров от БСП и коалиция. Освен тях отново в кметската битка влиза д-р Мария Маринова от местната коалиция ПП ЕНП /ПП „Никола Петков“, ПП БЗНС И ПП БДФ, сегашният зам.областен управител Васил Павлов от НФСБ, Велизар Варадинов от Обединение „Демократична България”, Людмила Велинова от Зелените и Костадин Костадинов от Движение ЗАЕДНО  за промяната.

Регистриран е иницативен комитет за избор на кмет в село Дивотино.

Тъй като населението на община Перник падна под 100 000 жители, в бъдещия ОбС вместо 41, ще влязат 37 съветници. Което ще направи битката за кресло в местния законодателен орган особено оспорвана. Не липсват и  наблюдаващи работата на минипарламента и политическите процеси в общината, които отстояват обратното мнение – по-спокойна ще е надпреварата за префеленциите, тъй като заплащането на бъдещите съветници ще е много по-ниско. През този мандат те вземаха по хилядарка и нагоре, а идните четири години според буквата на закона то ще бъде намалено.