Вяла и безлична бе поредната извънредна сесия на пернишкия ОбС

Вяла и безлична бе поредната извънредна сесия на пернишкия ОбС

С декларация на съветниците от БСП  и коалиция започна вчерашното поредно извънредно заседание на пернишкия законодателен орган. В нея те отберязват, че е пропилян и последният шанс местните избраниици да зададат своите въпроси към настоящия кметски екип.

„Официално предизборната кампания за Местни избори 2019 трябва да започне в петък – 27.09.2019 г. Затова поискахме последната сесия на ОбС- Перник преди изборите да бъде редовна, а не извънредна. Кой не позволи това? Вие ли г-жо Церовска или вашите коалиционни партньори в лицето на председателя на ОбС – Перник Иво Савов? Защо не бе позволено да имаме редовно заседание? Вероятно да не се развалят впечатленията от вчерашния напудрен отчет на кмета и неговият екип?

Днес ние щяхме да зададем своите въпроси към г-жа Вяра Церовска за много от нерешените в рамките на мандата проблеми на града и общината. Щяхме да попитаме:

1. Какво ще се случи с Профилакториума?

2.Какво става със сградата на бившия техникум „Юрий Гагарин”?

3. Ще има ли Перник воден цикъл, защото според специалисти,  ВиК няма да може да се справи с това, въпреки отпуснатите средства?

4. Има ли Перник програма с мерки за решаване на проблема с мръсния въздух?

5. Докога р. Струма ще тече – синя, кафява, оранжева и черна, ще бъде ли почистено коритото на реката при кв. Изток и Централна градска част?

 И много, много други въпроси, които сме задавали неведнъж. Давахте срокове за отстраняването на проблемите, тези срокове отминаваха, често се даваха нови срокове, които изтичаха, но проблемите оставаха и  остават. Ние сме категорични, че днешното заседание на ОбС – Перник трябваше да протече по друг начин и общинските съветници да бъдат оставени да зададат въпросите си. Но явно перничани са оценили работата на местния законодателен орган  по достойнство като дават ниска оценка на доверие към Общинския съвет. 

Надяваме се през следващия мандат, новоизбраният кмет да зачита институцията Общински съвет – Перник, защото през отминалия станахме свидетели на десетки случаи, в които кметският екип и председателят на ОбС – Перник не зачитаха мнението на съветниците. Последният срамен пример  е днешната сесия” се казва в декларацията на социалистите.

Междувременно заседанието беше повече от вяло и безлично. Като за последно, без кой знае какви дебати, пернишките минипарламентаристи за час изгласуваха и приеха всички докладни в дневния ред, в т.ч. и програмата за чистотата на атмосферния въздух. Единствената забележка там бе на ралица Андреева, която подчерта, че приемането й е твърде закъсняло, тъй като става дума за периода 2017 -2021 година, половината от който вече е отминал.