Соколова дари Напрестолно Евангерие на храма в Радибош

Соколова дари Напрестолно Евангерие на храма в Радибош

С водосвет за здраве откриха възстановения манастир „Св. Троица“ в радомирското село Радибош. Ритуалът води Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Както вече писахме, по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони на стойност 642 700, 66 лв., са възстановени в автентичния им вид манастирските жилища и стопанската постройка, които преди бяха руини.

Направена е и консервация, реставрация, експониране и конструктивно укрепване на манастирската църква.

Областният управител Ирена Соколова, кметът на община Радомир Пламен Алексиев и множество жители на селото и цялата община Радомир, миряни, изпълниха манастирската обител.

Предполага се, че манастирът „Света Троица“ край радомирското село Радибош е основан през късното средновековие. Светата обител не се споменава в османските данъчни документи от 16-ти век и това дава основание на изследователите да твърдят, че е възникнал в края на 16-ти или началото на 17 век. Манастирът е продължил да съществува след Освобождението от османска власт.

Известно е, че през 19-ти век Радибошката света обител е един от големите духовни средища на областта Мраката.

За стопанисването на реконструирания и ремонтиран манастир грижа поема неговият игумен – Отец Александър.

Областният управител подари на новия манастирския комплекс Напрестолно Евангелие, с пожелание за развитие, добър духовен живот и разцвет на общността.