Кметът на Перник: „Заставам пред най-важния изпит в живота ми!”

Кметът на Перник: „Заставам пред най-важния изпит в живота ми!”

Кметът на община Перник д-р Вяра Цеповска направи вчера пред представители на медиите, а чрез тях и пред перничани официален отчет на свършеното от нея и екипа й по време на мандата

„Поднасям Ви този отчет с особено вълнение. Заставам пред вас на изпит.

И този изпит е най-важният в живота ми.Четири години работихме с екипа ми, за да изпълним всичко онова, което Ви обещах.

Човек трябва да държи на думата си. Колкото и трудно да му е понякога това и независимо от обстоятелствата. Мисля, че днес в града ни има видима промяна.

Нашият Перник върви към по-добро. И това го чувам и от вас.

Знам, че има и хора, които са критично настроени към постигнатото. Но аз благодаря както за похвалите, така и за критиките. Защото няма добро управление, ако няма заинтересовани граждани, които да контролират, да спорят и да съдействат.

Активната позиция на гражданите дава по-висок тонус не само на кмета, но и на цялата система на общинската управа.

Един град е такъв, какъвто го направят гражданите. Той им принадлежи, живее с тяхната енергия. Задачата на управата е да подрежда приоритетите, да гледа напред и да работи честно. Затова всеки път, а не само по спорни въпроси, се стремяхме да чуем максимално много мнения и да избираме най-работещото решение.

Днес резултатите се виждат. Средствата, които осигурихме от европейските програми и от държавата, надвишават десетки пъти възможностите на общинския бюджет.

На нас, перничани, ни предстои още много работа, за да подредим града си и да направим живота си по-сигурен икономически, по-изпълнен духовно и с повече красота.

Благодаря на всички перничани за доверието, активната позиция и търпението.С голямо признание се обръщам към всички дарители, с чиято помощ успяхме да реализираме толкова много културни, спортни и граждански инициативи.” – каза Вяра Церовска

Кметът се спря в постигнатото в няколко основни направления – тя отчете безспорно най-голямото си постижение – намаляването на огромните задължения на община Перник. От 37,6 милиона лева, борчът днес е стопен до 22 милиона лева! Напълно изчистени са задълженията от 5 милиона лева към НАП. Над 13,5 милиона лева са били борчовете към доставчици, които сега са паднали до 4 змилиона лена. С два милиона лева са намалени отчисленията за депониране съгласно чл.6- и чл.64 от Закона за управление на отпадъците, отчете градоначалникът.

Община Перник се присъедини към групата български общини, с които „Национална компания индустриални зони“ ЕАД си сътрудничи за привличането на инвестиции и за изграждането на индустриални паркове в цялата страна

Успехи има в областта на градоустройството и строителството, в областта на екологията, спорта, отдиха. Социалните дейности имаха своята сериозна част в работата на кметския екип, културата и образованието също, отчете още д-р Церовска.

„Заварихме община Перник във финансова кома. Дълговете й съставляваха 2/3 от годишните приходи и Перник не само не можеше да се развива, но и бе спъната дейността на институциите. В началото в кабинета ми влизаха само кредитори“, каза кметът Церовска вчера. Днес картината е различна, каза градоначалникът, подчертавайки, че усилията на целия й екип са били насочени към превръщането на Перник в един по-добър град за живеене.