Пернишкият художник Филип Седефчев с нова изложба

Пернишкият художник Филип Седефчев с нова изложба

Изложба „Пасторал“ открива днес в пернишката галерия „Любен Гайдаров” в Двореца на културата художникът Филип Седефчев.  Експозицията ще представи скулптурни и живописни творби обединени от темите Земята и връзката на човека и природата.

Филип Седефчев работи в цялата палитра от пластични изкуства – живопис, монументални изкуства, скулптура, графичен и пространствен дизайн, керамика, гоблен, витраж. Автор е на над 300 постери, запазени знаци, гербове. Реализира множество монументални творби в България и чужбина. Творчеството му се характеризира със силна индивидуалност и характерен постоянно развиващ се стил. Силно застъпени са темите свързани с родните традиции, природата и българската идентичност.

По време на творческия си път Филип Седефчев постоянно развива и надгражда своя характерен стил. Още в ранния си период, след завършване на Художествената академия, започва своите декоративни търсения, които през 70-те и началото на 80-те години на ХХ век развива в характерен декоративен стил, свързан с българските народни традиции, легенди и митове. От средата на 80-те години до сега твори в специфичния за автора абстрактен „Оп арт”. Чрез стилизирани, изчистени форми, заредени с вътрешна сила, авторът представя своите размишления и отношение към философията на Живота.

Изложбата е своеобразен подарък от Филип Седефчев за неговите приятели и почитатели и може да бъде видяна до 15 октомври 2019 г.

Филип Седефчев е роден на 25 септември 1935 г. в Садовик, Пернишко. През 1961 г. завършва Художествената академия със специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански. От 1967 г. е член на Съюза на българските художници.