Белодробната болница в Перник започна безплатни прегледи за туберкулоза!

Белодробната болница в Перник започна безплатни прегледи за туберкулоза!

 „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Перник” в периода от 16 до 20 септември ще извършва безплатни прегледи за туберкулоза в рамките на кампанията „Седмица на отворените врати”. Желаещите да бъдат прегледани не е необходимо да имат направление от личния лекар.
Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България. Чрез предоставянето на безплатен достъп до медицински услуги проявата е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването.
По време на проведени кампании през месеците март и юни 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза са 5 057 човека, а на 3 293 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 53-ма с туберкулоза и 144 с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнато лечение.
Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, за ефективна превенция на туберкулозата в страната и за подобряване на достъпа до здравни грижи.

По време на проведените за периода 2009 г. – 2018 г. „Седмици на отворени врати” анкетирани за туберкулоза са 119 787 лица, открити и насочени за лечение са 1 295 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4 495 човека.
По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.