С молебен и водосвет за здраве започна новата учебна година в Перник

С молебен и водосвет за здраве започна новата учебна година в Перник

С молебен и водосвет за здраве в църквата „Св. Иван Рилски” започна новата учебна година в Перник. За здравето, благоденствието, и просперитета на експертите и работещите в сферата на образованието, както и на обучаващите се в начален, гимназиален и прогимназиален етап, се помолиха областният управител Ирена Соколова, кметът на община Перник Вяра Церовска, народни представители и граждани.

Всички заедно отправиха молитвите си за успешна учебна година, изпълнена с добри новини и начинания в науката и полето на знанието.

С официални тържества започна новата учебната година в училищата на територията на община Перник. В най-вълнуващия ден за преподаватели, ученици и техните родители, кметът Вяра Церовска , народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, зам.-кметовете Севделина Ковачева , Владислав Караилиев, Денислав Захариев и Йордан Павлов, секретарят Радослава Манова и кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов уважиха поканите на ръководствата на учебните заведения и бяха част от тържествата по случай новата учебна година. По традиция празничният ден започна с молебен и водосвет, отслужен в централния градски храм „Св. Иван Рилски“.
Градоначалникът Вяра Церовска даде старта на новата учебна година в ОУ „Св. Климент Охридски“ в с. Кладница и СУРИЧЕ „Петър Берон“.
„Скъпи ученици, ваканцията свърши и от днес до вас ще бъдат и вашите приятели. Пред вас е едно ново начало, в което ще има много красиви и щастливи мигове, но и отговорности и предизвикателства… Пожелавам ви търпение и воля, за да израствате и постигате това, за което мечтаете. Бъдете любознателни! Учете, мислете, откривайте!
Уважаеми учители и родители, нека бъдем достоен пример за децата си. Всички заедно можем да извървим пътя в мисията ни да изградим достойни личности, които да носят духа на бъдещето“, каза  кметът.
Както всяка година, с най-голямо вълнение и трепет в училище влязоха първокласниците. Към тях беше насочено цялото внимание и отделено специално място, а те с блеснали очи и букети в ръце слушаха празничните програми и поздравления. Тази година 727 първокласници прекрачиха за първи път прага на училището.
Всички училища и детски градини посрещнаха своите възпитаници в приятна обстановка и много настроение. Бяха извършени текущи ремонти, включващи в себе си подмяна и обновяване на учебната среда. Над един милион лева са вложените средства за подобрения в общинската образователна инфраструктура.