„Топлофикация Перник” възстановява топлоподаването в града тази нощ

„Топлофикация Перник” възстановява топлоподаването в града тази нощ

Днес, до вечерта,  абонатите на „Топлофикация Перник” вече ще имат топла вода. Това увери изпълнителният директор на топлофикационното дружество инж. Любомир Спасов на импровизиран брифинг тази сутрин пред  ТЕЦ ”Република”. На него присъстваха кметът на Перник Вяра Церовска, временно изпълняващият длъжността директор на РИОСВ-Перник Анелия Дренска и разбира се, представители на централните и регионални медии. Журналистите не станахме свидетели на премахването на пломбите на запечатаните 4-ти и 5 -ти парогенератор, както беше предварителната информация от Община Перник.  Според инж. Спасов, поради естеството на работа на централата, външни хора не могат да се допускат до парогенераторите от съображения за сигурност. На въпроса- защо не е пусната топлата вода на перничани още вчера, инж. Спасов отговори:”Заповедта на РИОСВ-Перник за вдигане на принудителната административна мярка върху двата парогенератора е подписана на 11-ти септември, но на мен ми беше връчена тази сутрин-на 12 септември. Ако я имах вчера,  перничани вече щяха да имат топла вода. Сега правим подготовка за пускане на 4-ти парогенератор, който работи на въглища След като го запалим, до 10-12 часа максимум нашите абонати вече ще имат топла вода”, поясни Любомир Спасов.  

Запитана- коя бе причината за налагането на принудителната административна мярка за спиране на двата парогенератора- 4-ти и 5-ти на ТЕЦ”Република”, Анелия Дренска поясни: ”При направената проверка в ТЕЦ”Република” се установи, че на площадката на централата са складирани около 90 т слама, която не фигурира като разрешено гориво в комплексното разрешително на „Топлофикация Перник”. Затова беше наложена принудителна административна мярка за спиране на 4-ти и 5-ти парогенератор на централата. Издадено беше предписание за отстраняването на складираната слама от площадката на централата в срок до 13 септември. Ръководството на „Топлофикация Перник” ни уведоми, че още на 11 септември сламата е премахната от централата. При направената проверка на 11 септември от наши инспектори установихме, че издаденото предписание е изпълнено и затова беше вдигната принудителната административна мярка върху двата парогенератора”.

 На въпрос на журналисти- беше ли по-чист въздухът в Перник по време на спирането на ТЕЦ”Република” и установен ли е източникът на замърсяването, Анелия Дренска заяви: ”Автоматичната измервателна станция работи 24 часа. Достъп до нея има на сайта на Изпълнителна агенция по околна среда и води от всеки гражданин. Такова сравнение дали въздухът в Перник е бил по-чист по време на спирането на ТЕЦ”Република” не мога да направя, защото някакви драстични превишавания не са улавяни от автоматичната станция и преди, и по време на спирането на централата. Що се отнася до това дали е намерен източникът на замърсяването на въздуха в Перник мога да кажа, че „Топлофикация Перник” е едно от многото предприятията, които РИОСВ, в много от случаите съвместно с Община Перник,  проверява във връзка със сигналите за миризми и замърсяване на въздуха в Перник. При направената проверка в „Топлофикация Перник” беше установено само, че се съхранява неразрешен вид гориво- биомаса, слама и затова дружеството беше санкционирано. Продължават проверките и на  други предприятия и при евентуално откриване на нарушения ще бъдат налагани административно-наказателни мерки. Когато приключат проверките ще можем да кажем кой или кои са били източниците на замърсяването на въздуха в Перник. За определено време ще осигурим 24-часови дежурства в ТЕЦ”Република” при зареждането на парогенератора, което ще даде още една сигурност, че операторът спазва това, което гарантира с цел не нарушаване на екологичните норми. Това е превантивна мярка с цел да се елиминира напълно евентуалното предположение, че централата е източник на замърсяването”.

На въпроса- ТЕЦ”Република” ли е основния замърсител на въздуха в Перник, инж. Любомир Спасов отговори:” Ние не сме източника на миризмите и пушека, за които сигнализират жителите на Перник. Това, мисля, че вече е безспорно. От една седмица централата не работи, но тези миризми продължиха. При нас със заповед на главния прокурор дойдоха много държавни институции, включително и МВР. Мисля, че те могат и трябва да продължат проверките и да открият източника на замърсяването. Все пак РИОСВ е контролен, а не разследващ орган. Ако инспекцията установи нарушаване на закона или установените норми, тя налага санкции, но няма разследващи функции. Миризмите на бакелит може да идват и от изгаряне на кабели в различни райони на града от определена прослойка от нашите съграждани. Не е изключено виновник за замърсяването да не е нито едно предприятие в града, но това е въпрос на обстойно разследване и проверки”.

Запитана- по спокойни ли са перничани след уверението, че до довечера топла вода в домовете им ще има, Вяра Церовска заяви:” Перничани традиционно са  свикнали да разчитат за отопление и топла вода на ТЕЦ”Перник”. Това касае не само по-голямата част от административните сгради, детските градини, училищата, но и домовете на хиляди перничани. Радвам се, че се намери решение и централата заработи отново, защото имаме огромни жилищни блокове, които нямат възможност да преминат на алтернативно гориво”. На въпроса на централните медии- през времето, в което централата не работеше по-чист ли беше въздухът над Перник, Вяра Церовска заяви уклончиво: „Целият ми живот е преминал в Перник и мога да кажа, че тези години въздухът в града е по-чист. Преди години източници на замърсяването освен централата, която тогава нямаше електрофилтър, идваше от мартеновите пещи, клон „Мир”, леярната и други предприятия. По-голямата част от тези замърсители вече не съществуват. Що се отнася до миризмата на бакелит, казаха, че може и да е тецът, но ние не сме установили да има такава миризма. Работата по изясняването на евентуалните замърсители трябва да продължи, защото това ще респектира онези предприятия, които евентуално биха извършвали нерегламентирани изгаряния”.

Що се отнася до извършваните ремонтни дейности по най-големия парогенератор на ТЕЦ”Република”- пети, който работи на въглища,  инж. Спасов информира, че ремонтът е на приключване. „Ремонтът върви според графика. До неделя ще започнем пробното запалване на парогенератора. Ако всичко е наред, ще го пуснем в редовна експлоатация”, увери директорът на „Топлофикация Перник”.

 „Уверяваме всички наши абонати, че ще продължаваме да работим професионално, прозрачно, със същата отдаденост и хъс, за да може да запазим доверието, което са ни гласували нашите клиенти и да убедим и останалите, че предоставяме качествена услуга на достъпна за тях цена”, категоричен бе инж. Спасов и допълни, че няма да позволи, на когото и да е било да опетнява името на „Топлофикация-Перник” АД.