Батановци  се пребори срещу спрените влакове

Батановци се пребори срещу спрените влакове

Областният управител на Перник Ирена Соколова и кметът на град Батановци Радослав Банчев проведоха среща с ръководството на БДЖ във връзка с промени в разписанието на бързите влакове по направлението София-Благоевград-София.

На срещата бяха обсъдени необходимостите от спирането на влаковете на гара Батановци, които се ползват редовно от местното население. 

На база на получената информация от губернатора и кмета, бе взето обосновано решение да бъде възстановено спирането на композициите в града, като технологичното време за това е до 7 дни.

Корекциите във времепътуването на двата влака бяха направени с цел удобство и повишаване на конкурентоспособността на двата бързи влака, които превозват пътници на дълго разстояние между няколко областни града и за тях приоритетно е по-бързото придвижване със спиране на по-малко места, като за обслужване на регионалните превози са осигурени редовни пътнически композиции.

В качеството си на обществен железопътен превозвач БДЖ търси най-доброто решение за осигуряване на по- добра услуга на своите клиенти във всички области на страната.

Припомняме, че жители на Батановци се разбуниха, тъй като според тях не са намерили разбиране в институциите в борбата им да се запази досегашното разписание на влаковете. Както вече писахме, от БДЖ обявиха, че според готвени промени  два влака – 5621 и 5622 няма да спират на гара Батановци. Местните, болшинството от които търсят хляба си в Перник и столицата и пътуват ежедневно, се разгневиха, тъй като именно тези промени, ги лишават от най-удобния за тях превоз в пиковите часове. Те категорично заявиха несъгласието си и започнаха подготовка за протесни изяви, заявявайки, че са готови на 13 септември за блокират движението. Към тревогата на жителите на градчето бе съпричастен е кметът на Батановци Радослав Банчев. Избран бе и инициативен комитет, който да организира протеста.

Още в началото на седмицата и областният управител обеща съдействие на хората от града за решаване на един голям за тях проблем. И решението със съвместни усилия бе намерено.