Намаляват болните от заразни заболявания в региона, установи РЗИ

Намаляват болните от заразни заболявания в региона, установи РЗИ

Продължават да намаляват заболелите от остри респираторни заболявания. През изминалата седмица Регионалната здравна инспекция е установила  7 болни,  при 9 за предходната седмица. Заболеваемост през този период е била  9.51%oo, при средна за страната 18.40%oo към 08.09.2019 г.

Наблюдава се намаление и на болните от заразни заболявания, въпреки горещините. Регистрирани са  6 случаи на заразни заболявания при 10 за предходната седмица.

През седмицата е установен  1 болен от варицела, при нито един за предходната седмица.  Заболялото е дете на 4 години от  Перник. То се лекува  амбулаторно.  През този период е констатиран за първи път тази година 1 болен от коклюш. Става въпрос за  дете на 2 г., от  Перник.

РЗИ констатира намаляване на заболелите от ентероколит през миналата седмица. Регистрираните случаи са 2. Заболелите са от Трън и  Радомир. Те са хоспитализирани  в МБАЛ „Р. Ангелова“ АД – Инфекциозно отделение.

Констатиран е и 1 болен от салмонелоза, при нито един  за предходната седмица. От началото на тази  година са регистрирани 3 случая. Заболелият е дете на 2 г. от  Брезник. То се лекува амбулаторно.

През изминалата седмица е констатиран 1 болен от хепатити – А. Заболелият е дете на 1 г. от Трън. То лекува стационарно в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“. По информация от здравната инспекция, става въпрос за семейно огнище с 3 заболели – майка  и двама синове. в рамките на един инкубационен период.

  През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 200 проверки. От тях 72 са свързани със забраната за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене.

Здравната инспекция продължава ежедневния мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 39 проби от водоизточници в различни населени места, за да се установи дали подаваната от тях вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.