Поредният скандал разтърси минипарламента в Перник

Точка първа от дневния ред на вчерашното извънредно заседание на пернишкия законодателен орган – изслушване на градоначалника по трите основни проблема в момента на общината – вода, въздух, топло, по искане на левите общински съветници, стана причина за поредния грозен скандал в минипарламента. Близо час и половина леви и десни „си мериха сенките” и си доказваха кой е по-велик, кой е по-загрижен за горкия данъкоплатец, който утре ще е простичко казано избирател или електорат. Очакванията , че нормална и конструктивна дискусия няма да има, се оправдаха напълно.

Кметът за пореден път изнесе познатата вече на перничани история за спирането на ТЕЦ „Република”. Подробностите публикуваме в отделен материал. От левицата с доста нападателен тон обаче поискаха повече подробности за това как се е стигнало до деня, в който градът остана без топла вода, а централното отопление е засега под въпрос заради спрените мощности на топлоцентралата. Валентин Петков попита дали кметът е разрешавал на „Топлофикация” в ТЕЦ «Република» експериментално да се горят отпадъци. Вяра Церовска категорично заяви, че неин подпис под подобен документ няма и това може да се провери в екоминистерството. Левите съветници гневно афишираха тревогата си от липсата на конкретни мерки за преодоляване на кризата, свързана както с чистотата на въздуха, така и с проблема за парното, и най-вече с реалната угроза Перник да жадува, тъй като обемът на единствения питеен водоизточник – язовир „Студена” заплашително пада, а нивото му може да се вдигне едва след снеготопенето идната пролет. Има ли скрит режим, има ли резервен вариант за водоснабдяване на общината / риторичен въпрос, тъй като е знайно, че няма/, ще се наложи ли официално да бъде въвеведено режимно водоснабдяване, какво ще правим с безбройните течове по амортизираната водопроводна система, довели до 75 процента загуби на питейна вода при аварии, бяха част от остро поставените въпроси от БСП-съветниците.

Те внесоха предложение да се гласува искане от ресорното министерство за оставките на шефовете на РИОСВ и ВиК.

В отговор Цветана Пиралкова от ГЕРБ да репликира, че вече живеем в друго време и не работим по планове, а времето на декларациите е минало. Колкото до проблемите с водата – нека не стоварваме цялата вина върху главата на кмета. Всички знаят колко стара е ВиК- системата, не е тайна, че именно това води до огромните загуби на вода. Знаят и че проблемът не е възникнал по време на мандата на сегашния управленски екип, а много по-назад във времето. Вместо да се искат оставки е по-добре да обясним, че изграждането на водния цикъл иска време, да обясним на перничани какво ще трябва да изтърпят по време на строителството. Това е конструктивният подход, каза Пиралкова. 

Да тушира напрежението се опита и Милан Миланов, който припомни, че още миналата година  съветниците са приели декларация против изгарянето на всякакъв вид отпадъци в топлоцентралата на града. «Колкото до оставките – ние в ОбС не сме кадровици. Можем само да информираме за даден проблем, а решението по-нататък е на ресорното министерство», каза Миланов. 

От дясно призоваха да не се нагнетява повече положението, което и без това е тежко и да не се противопоставят хората на принципа „или чист въздух, или парно и топла вода”. Най-малкото защото не е почтено и не е в интерес на перничани.

Нямаше начин обаче двете страни в лютата словесна битка да се чуят… Просто защото изборите чукат на вратата.

Все пак мнозинството не прие предложенията за оставки и за краткосрочен план за действие, което кметът да внесе на следващотго редовно заседание на ОбС, което вероятно ще е на 25 септември. Това е последният ден преди старта на официалната предизборна кампания и не ни се мисли тогава пък каква грозна словесна вакханалия ще настъпи в пленарната зала „Панорама”.