Полицията и ОДБХ започват инспекции в региона

Институциите в област Перник с резултатност в недопускането на Африканска чума по свинете, отчетоха на седмичното заседание на Областната епизоотична комисия, ръководен от областния управител Ирена Соколова. Обсъдено бе приключването на кампанията за изплащане на средства за дезинфекция на собствениците на прасета, които са ги заклали във връзка с превенцията на Африканската чума по свинете.

Соколова информира, че след обработка на подадените в срок до 02.09.2019 г. документи за финансовото подпомагане за доброволно клане на прасета в обекти тип „заден двор” и извършена последваща дезинфекция на личните стопанства, в Областна администрация – Перник има подадени общо 894 стопанства, както следва: Община Перник – 321, Община Радомир – 336, Община Брезник – 132, Община Трън – 63, Община Земен – 37 и Община Ковачевци – 5.

„Заболяването затихва на територията на цялата страна. Благодарение на съвместните усилия на отговорните институции, успяхме да запазим област Перник чиста от вируса на АЧС. – заяви губернаторът.

До няколко дни на територията на региона започват съвместни проверки на Областната дирекция по безопасност на храните и Областната дирекция на МВР по населени места за лични стопанства, неотговарящи на изискванията за биосигурност.