Чистотата на въздуха – болна тема за Перник

„Чистотата на атмосферния въздух е тревожна тема, която вълнува всички жители на нашия град. Това е един много важен период, в който институциите заедно с действащите предприятия е необходимо да осъзнаят, че проблемът трябва да се реши по правилата в условията на Закона. Убедена съм, че перничани ще имат топла вода и парно и това ще се случи скоро“. Това заяви кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска по време на заседание на Общинския съвет.

Тя напомни, че никой не трябва подценява факта, че обществените сгради, училища и детски градини и десетки хиляди перничани използват услугата на ТЕЦ-а.

„Но трябва да знаем, че замърсяването на града не идва от едно място, всички носим отговорността за това, защото голяма част от нас се отопляват на твърдо гориво“, апелира градоначалникът.

Мерките , които е предприела Община Перник за справяне с проблема, включва вече изготвената Програма за качеството на атмосферния въздух. В тази връзка предстои широко обществено обсъждане на 24 септември.

Кметът припомни, че още през миналия месец в общината са постъпили инвестиционни намерения, свързани с горене на отпадъци и RDF.

„През месец ноември 2018 г проведох първата среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, в която обсъдихме проблемите свързани с чистотата на въздуха. Той прие моята позиция като кмет, както и позицията на перничани и бяха отхвърлени всички инвестиционни намерения“, уточни още тя.

По думите й през настоящата година също са подадени много сигнали за тежка миризма и замърсяване на въздуха в кварталите.

„Това беше причината с РИОСВ да извърши множество проверки. 16 са инспекциите от началото на тази година. В тях участва експерти на общинската администрация и нейното ръководство. Със съдействието на МОСВ и институциите един от сочените за основен замърсител на Перник преустанови своята дейност. В момента оттам се осъществява изнасяне на биомаса и предстои да извозен отпадъкът на RDF, който се намира на съхранение“, посочи Вяра Церовска и уточни, че ръководството на топлофикацинното дружество е проявило разбиране по проблема. .