Ориентирането спечели талантливи пернишки деца

Ориентирането впечатли пернишките деца, които за първи път се докоснаха до магията на този великолепен, но непопулярен у нас спорт. В петък и събота за първи път се проведоха състезанията за купа „Перник”, където участваха десетки младежи между 10 и 16 години от цялата страна. Двудневното тийнейджърско състезание бе по проект „Децата и клубът”, финансиран от Министерството на младежта и спорта. Сред пернишките малчугани се откроиха 14-годишните Деян Ботев, Деян Тасев и Александър Хромовской. Те ще бъдат най-новите попълнения на спортен клуб „Кракра Пернишки” и още следващата събота ще грабнат компаса на състезанието в Разлог. Отборно най-добре се представиха малките представители на „Валди”- София, които и в двата дни спечелиха златната купа. Перничанчетата единия ден бяха втори, а на другия – трети, като си оспорваха среброто и бронза с представителите на НСА-Сиван.

Отборното състезание за традиционната купа „Кракра Пернишки”, което се проведе в събота в парк „Войниковец”,  бе спечелено от „Валди” – София. Сребърната купа отиде във „Вежен” – Тетевен, а бронзовата – в „Берковица 2000”.  В елитната група на 21-годишните при мъжете победи Боян Софин от НСА – Сивен София, а при жените спечели Силвия Шандуркова от „Узана”- Габрово.

На 8 септември най-запалените, посветили години на този интересен спорт, тичаха по свои си маршрути в района на квартал „Бела вода”. Състезанието за ветерани бе за призовете „Георги Янев” и един от първите заслужили майстори на този спорт – перничанинът Кирил Боянов – Чичо. Организатор на ветеранското състезание всяка година е най-възрастният състезател на „Кракра Пернишки” Ненчо Миленов, който и на 80 години продължава да бяга с картата в гората.

Домакин на тридневните състезания бе клуб „Кракра Пернишки”, който е сред основателите на този спорт през 1960 година. Партньри бяха община Перник и Министерството на младежта и спорта.    

Тридневните състезания популяризираха ориентирането сред младите хора в нашия град и подмладиха значително досегашния тим на „Кракра Пернишки”.  Сегашните пернишки ориентировачи просто нямат воля да се откажат от картата и компаса, а по време на тридневните състезания бяха ангажирани със съдийството.