Започва традиционната Седмица на пожарната безопасност в Перник

Започва традиционната Седмица на пожарната безопасност в Перник

В периода от 9 до 14 септември в Пернишка област ще се проведе традиционната седмица на пожарната безопасност.

На Първия пожарникарски събор, състоял се на 14 септември в далечната 1905 година, се приема решение тази дата да се чества като професионален празник на пожарните команди. Празника е честван редовно до 60-те години на миналия век. Традицията за неговото честване е възстановена с решение на Министерския съвет на Република България от 1995 г. и датата 14 септември отново е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР.

Днес, 114 години по-късно, служителите от структурите на ПБЗН ежедневно преодоляват трудности, изправят се пред многобройни предизвикателства, решават и множество сериозни проблеми. Резултатите са видни от статистиката за първите осем месеца на тази година. Екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 1220 сигнала, при 151 от които има нанесени и материални щети, при други 722 за щастие такива няма. Екипи на пожарната са участвали н 23 случая на аварийно–спасителна дейност, дали са 16 дежурства на мероприятия. ДВ актива си те имат 251 помощни операции. За съжаление не липсват и лъжливите обаждания, които са вдигали на крак огнеборците при 57 случая от този род.

За съжаление през първите осем месеца на тази година пламъците са отнели 6 човешки живота, други пет човека са пострадали.

Във връзка със Седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник на органите за ПБЗН от РДПБЗН – Перник са организирани дейности, насочени към повишаване информираността на обществото по отношение на пожарната безопасност и защитата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, към издигане престижа на професията и популяризиране на извършваните дейности. Ще има дни на отворените врати както легионалната дирекция, така и във всички служби по общини и участъка в Земен. Ще се състоят и традиционните приемни за граждани с открити телефонни линии. В зала „Атриум” на областната администрация ще бъде открита днес изложба на детски рисунки, участвали в областния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“.  Утре  ще се състои монтирането на декоративна камбана с историческа стойност и значимост върху фасадата на РСПБЗН –Перник.

Във фоайето на РС ПБЗН пък ще може да се види изложба на материали и снимки, свързани с дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението. 

През седмицата любопитните ще могат да наблюдават демонстриране на тактико-технически способи на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации.

Няма да липсват и срещите с представители на

Община Перник и директорите на учебните заведения. Ще има и организирани посещения на деца от детските градини, които ще могат да се запознаят с работата на огнеборците и на територията на Община Перник и др. В дните на отворените врати всички желаещи могат да се запознаят с техниката, ежедневните занимания на огнеборците и мерките за пожарна безопасност и защита при бедствия в съответните Районни служби.