Перник бе домакин на тридневни състезания по ориентиране

Перник бе домакин на тридневни състезания по ориентиране

Перник бе домакин на тридневни сътезания по ориентиране в края на миналата седмица. За първи път малчугани от цялата страна мериха сили с карта и компас за купа „Перник”.

На националния празник – Деня на Съединението, младежи между 10 и 16 години търсиха  своите мишени в центъра на Перник следобяд, а на следващата сутрин показаха ориентировъчен нюх в района на новия градски парк на предизвикателствата. Двудневното тийнейджърско състезание е по проект „Децата и клубът”, финансиран от Министерствато на младежта и спорта.

Следобядът на 7 септември в парка на предизвикателствата бе стартът и финалът на традиционното състезание по ориентиране за купа „Кракра”, което се провежда всяка година. Местността „Войниковец”  бе арена на състезанието, в което мериха сили състезатели между 10 и 75 години от цялата страна.

На 8 септември най-запалените, посветили години на този интересен, но непопулярен у нас спорт, тичаха по маршрути в района на квартал „Бела вода”. Състезанието за ветерани бе и за призовете на изтъкнатите перничани, майстори на този спорт – Кирил Боянов и Георги Янев.

Домакин на тридневните състезания бе клуб „Кракра Пернишки”, който е сред основателите на този спорт през 1960 година. Партньри са община Перник и Министерството на младежта и спорта.

Състезанията целяха да  популяризират ориентирането сред младите хора в нашия град, провокирайки състезателен дух и стремеж за близост с природата. Неслучайно тичането с карта и компас е наречено „Спорт на физиката и интелекта”.