Лекари от цял свят гостуват в София за 29-тия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия

Лекари от цял свят гостуват в София за 29-тия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия

От 6 до 8 септември София ще е домакин на 29тият Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия. Международният форум ще се проведе в НДК, под патронажа на проф. Генчо Начев, президент на настоящото издание. Над 400 участници ще се включат в обсъждане на новостите в областите на сърдечната, съдовата и гръдната хирургия. Лектори ще са водещи специалисти от над 40 страни по цял свят.

Конгресът ще бъде открит от премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Стюард Джеймисън, председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, както и проф. Генчо Начев. Днес беше валидирана и пощенска марка, специално изработена и пусната в тираж за 29тото издание на научния конгрес. Автор на проекта за марката е художникът Вилиам Китанов.

На конгреса ще се представят новости, които през изминалите 10 години са били тествани и са доказали своя успех в трите области. Сред тях ще са транскатетерното имплантиране на сърдечна клапа през крака. Ще се дискутират и различни виждания за определени процедури. „Изводите от тези дискусии ще очертаят методи и техники, които ще бъдат прилагани и в бъдеще.“, обясни проф. Начев на официална пресконференция за медицинския форум. По този метод са имплантирани вече над 350 клапи у нас. „В Сан Диего се борим да преодолеем 3,5 части от секундата забавяне в излъчването на видео сигнал в която и да е точка по света, за да извършваме отдалечени манипулации“, разказа проф. Стюард Джеймисън.

Във форума ще се разгледа и роботиката като новост в областите. „В САЩ 90% от гинекологичните, 75% от урологичните и 65% от гръдните манипулации се правят с робот. Процентът при сърдечните все още не е толкова висок – 40-45%, но ще се увеличават тепърва.“, разказа проф. Начев.

Проф. Стюард Джеймисън ще представи на форума обзор на развитието на сърдечните трансплантации, които се правят вече 50 години. „30 години по-късно мой пациент с трансплантирано сърце продължава да живее активно. Най-възрастният ми пациент с трансплантиран бял дроб е на 60 години, а извършихме трансплантацията, когато беше на 20 г.“, разказа проф. Джеймисън. 

Три са посоките, в които се работи за въвеждане на трансплантации на сърце. Технологично изкуствено сърце – да се намери тъкан, която да не предизвиква съсирвания на кръвта, когато преминава през него, отглеждане на животни, чийто органи няма да бъдат отхвърлени от човешкия организъм и създаване на функциониращ орган чрез генно инженерство. „Предстои да видим в бъдеще коя от посоките ще бъде развита най-бързо и успешно.“, заяви проф. Начев.