Полицията на крак заради празниците

Полицията на крак заради празниците

Целият състав на Областната дирекция на полицията в Перник ще е на крак през задаващите се почивни дни, когато се очаква засилен автомобилен трафик към границите с Гърция, Македония и Сърбия. Служителите на МВР имат пълна готовност за обезпечаване сигурността  на гражданите  и за транзитно преминаващите през страната чужденци за дните от 5 до 8 септември, заяви регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов.

Началникът на сектор „Пътна полиция” в Перник Слави Лазом съобщи, че заради стратегическото място на Перник, през който минават основни пътни артерии, свързващи страната с южната и западните ни съседки, ще автоматистрала „Струма” и главните пътища в региона ще има масирано присъствие на екипи на КАТ, на които ще помагат и униформени служители на дирекцията, за да се регулира трафикът към КПП-тата, най-вече към Кулата, Калотина, Стрезимировци и Гюешево.

Тъй като летният сезон в съседна Гърция още е в разгара, очаква се засилен автомобилен поток на юг. Това е причината да бъдат наложени някои ограничения на АМ „Струма” за тежкотоварни автомобили над 12 тона,  които няма да важат само за превозвачите на бързо развалящи се коли и цистерни, транпортиращи гориво.

Движението им ще бъде спирано в петък от 14 до 20 часа, в събота – от 10 до 14 часа и в неделя – отново от 14 до 20 часа. Те ще изчакват в часовете на забраната при Старо село.  Тежкотоварни возила ще бъдат сваляни от АМ „Струма” и в района на Диканя, където в момента се извършват ремонтни дейности. Те ще ползват обходен маршрут през Бобошево.

Ограничения през трите почивни дни ще има и в района на Драгичево. Реверсивното движение там в петък, от 14 до 20 часа и в събота от 8 до 12, когато колите ще се движат в две ленти в посока Кулата.

Автопатрули ще следят за спазване на правилата на движение и най-вече за скорост, колани, употреба на алкохол и дрога и по главните пътни артерии към Кюстендил и Стрезимировци.

Служителите на реда ще извършват проверк и за невръчени актове и фишове на провинили се водачи. В случай, че такива бъдат открити, ще бъдат връчвани веднага на място, уточни шефът на пернишкат Пътна полиция.

Венцислав Алексов напомни, че предстоят празнични мероприятия, на които ще се стекат много хора. Вече са проведени срещи с кметовете на общините, с управниците по места, за да се гарантират мерките за сигурност на гражданите. За да не предизвикваме апашите, добре е да не забравяме някои основни правила – да не оставяме скъпи вещи в автомобилите, да не носим във външни джобове големи парични суми и документи, дамите да бъдат по-внимателни към чантите си.