Ше проверяват всички индустриални обекти в Перник

Ше проверяват всички индустриални обекти в Перник

Ще започне комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник, за да се установи кой е източникът на замърсяване на въздуха в града, от който се оплакаха жителите. Припомняме, че перничани излязоха на протест с искане за по-чист въздух. Те твърдят, че всяка нощ миризмата в града става нетърпима.

Вяра Церовска, кмет на Община Перник заяви, че в продължение на шест месеца перничани са провокирани от задушлива миризма на никел, която се появява в определени часове – през нощта, предимно към 23 – 24 часа в определени райони на квартал „Изток“, „Тева“. Понякога тя достига и до централната градска зона и други жилищни райони и затова е сезирана РИОСВ.  Има и много оплаквания, подадени в общинската администрация. Общо 16 са проверките, които са извършени през този период не само от РИОСВ. Част от тях са били  съвместни с общинската управа. Това е сериозна провокация към моите съграждани, която доведе и до протестите, заяви градоначалникът.

Тя допълни, че повечето от проверките са били насочени основно към ТЕЦ „Република”. Заедно с това са проверени всички околни фирми, които биха могли да създадат такова напрежение и такава миризма. РИОСВ, която е отговорният орган, не можа да каже кой е причинителят на тази задушлива миризма. Така се стигна до протестите на перничани и наложи министър-председателят говори с министъра на околната среда и водите Нено Димов, който бе в Перник във вторник, за да направим извънредна среща и да се вземат всички възможни мерки, за да бъде преустановена тази практика, обясни кметът Церовска.

Припомняме, че на съвместния брифинг във вторник екоминистърът и кметът посочиха, че за комплексните проверки ще потърсят съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция, като ще участват и Районната инспекция по околната среда и водите и Басейнова дирекция.  Те ще са внезапни и максимално чести.

Министър Димов призова гражданите на Перник също да се включат в проверките. Активната гражданска позиция е изключително важна за решаване на проблемите, допълни той.

Министър Димов съобщи още , че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция „Митници“ и Гранична полиция за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци. „Ако има нерегламентирано превозване на отпадъци, то може да бъде установено от тях. Има горива отпадъци от т.нар. „зелен“ списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася отговаря да описаното в декларацията“, съобщи министър Димов. Той бе категоричен, че до момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне.