37 ще са съветниците в новия пернишки минипарламент

37 ще са съветниците в новия пернишки минипарламент

На 27 октомври и при балотаж – на 3 ноември, ще се произведат местни избори в цялата страна, според подписания указ на президента Румен Радев. Те са почти толкова важни, колкото и парламентарните. Даже за много хора в по-малките населени места това всъщност са най-важните избори. Защото качеството на техния живот непосредствено зависи от действията и бездействията на местните власти. Но какво всъщност ще избираме на тези две дати?

Това зависи от населеното място, в което е постоянният ни адрес. Задължително обаче ще имаме поне три избора: за кмет на община, а у нас  те са 265, за общински съветници – от 11 до 61 на брой в зависимост от общината, както и за имена на конкретни съветници, издигнати от партии или коалиции чрез механизма на т.нар. преференции, или предпочитания.

Според изборните правила в населените места с население под 350 души не се избира кмет, поради промени в Изборния кодекс, а не както преди с над 100, На тези избори ще се избират кметове на кметства в 1965 населени места. Избирателните списъци трябва да бъдат готови и разлепени на определените за това места до 11 септември.

В община Перник, освен областния град, има още 21 населени места. В болшинството от тях са избирани кметове, а в селата Боснек, Радуй, Вискяр, Зидарци, Лесковец и Селищен дол управлението е поверено на кметски наместници.

Важният въпрос, който си задават сега мнозина обаче е свързан с листите за съветници и най-вече какъв ще е броят на местните законотворци. През изтичащия мандат те бяха 41. Сега обаче ще са по-малко. Според запознати вероятно ще са 37, защото населението на община Перник е паднало под 100 хиляди души население. Окончателната информация ще е ясна обаче след като станат готови окончателните данни за броят жителите на общината от ГРАО. Неофициалните данни са, че става дума за около 98 000 души.

Какъв все пак ще е броят на хората, които перничани ще вкарат в местния законодателен орган и на които ще разчитат за съдбините на общината в следващия четиригодишен период, ще стане ясно след решението на ЦИК, което трябва да излезе до дни.  Ако броят на избраниците за пернишкиь минипарламент бъде фиксиран на 37, листите на съветниците трябва съдържат максилално същия брой имена. А битката между партии и коалиции за места в ОбС ще бъде жестока.

Пак според последните данни на ГРАО ще се реши и въпросът в кои от селата ще се избират кметове и в кои отново ще се назначават кметски наместници.

Официална информация от пернишката ОИК няма, тъй като тя все още не е влязла официално в правомощията си. ЦИК реши комисите в страната да започнат работа от 4 септември.