Гореща политическа есен и нейните въпроси в Перник

Гореща политическа есен и нейните въпроси в Перник

Лятото свършва и идва есента. Астрономическата. А политическата вече е тук. И тя е повече от гореща. Защото е есента на нашия вот. Предстои ни да направим своя избор кой и как ще ни управлява в идните четири години.  За да не мрънкаме после и да ритаме пост факнум срещу лошото и грозното, срещу неуправията. И въпреки че до началото на официалната предизборна кампания има още двадесетина дни, сега е времето да мислим какво и как искаме да се промени в града, в областта и най-вече на чии обещания да повярваме, че утре те наистина ще бъдат факт. Да мислим със сърце, но най-вече с ум. И да не се поддаваме на предизборните инсинуации и скандали. Да наблюдаваме добре и да мислим върху игричките на политиците. Които иначе са прелюбопитни. В управлението на държавата ГЕРБ играят с Обединените патриоти, които вече не са така обединени, след като от тях се отцепи „Атака” на Волен Сидеров. Но НФСБ и ВМРО са плътно до хората на Бойко Борисов. На местно ниво обаче, в Перник например, в името на евентуалната победа през октомври на изборите за местни органи на самоуправление, се очаква да се появят не само нови играчи, но и нови коалиции от стари участници в местната власт. ВМРО и СДС са заедно. Обяснимо – две е повече от едно. В сегашния минипарламент Патриотичното обединение в състав НС – ВМРО – Патриотично обедниение има петима представители. Въпросът е дали ще са повече в резултат на новата коалиция на ВМРО със СДС?  И къде в цялата картинка е мястото на ГЕРБ? Дали хората на Бойко Борисов ще разчитат на рамото на новата коалиция? Бихме казали твърдо „да”. Особено когато дойде време за кметската битка.Защото тя ще е най-гореща.

А иначе нелицеприятната политическа есен вече започна. Миналата седмица из Перник плъзна слух за голям скандал, който едва ли не довел до инфарктно състояние местни политици. Причината –коалицията на национално ниво ГЕРБ – СДС за предстоящите избори за местни органи на самоуправление. Тя бе обявена официално на 27 август, когато  ГЕРБ и СДС подписаха рамково споразумение за съвместно явяване на местния вот. Което не е нищо ново. Припомняме, че на 20 март ГЕРБ и СДС обявиха, че обединяват сили за евроизборите. Борисов даде две реално избираеми места на СДС в евролистата. Още през юни пък лидерът на СДС Румен Христов заяви, че харесва коалицията с ГЕРБ и за местните избори. 

Накратко това е предисторията, довела до опит за ескалация на напрежението в Перник. Според „добре информирани капацитети”  тук в момента положението било инфарктно заради официално обявената коалиция  ВМРО – СДС, огласила, че застава зад кандидатурата на общинския председател на синята партия д-р Адриан Симеонов за кмет на общината. Регионалният лидер на сините пък Юлиан Ситарски бе изкаран страхливец заради създалата се ситуация,  която притеснявала и лидерът на общинската организация на ВМРО Димитър Колев.

Димитър Колев припомни, че в Перник коалицията между ВМРО и СДС бе създадена за евровота и даде отлични резултати.  Съвсем естествено тя остана в сила и за местните избори. «Още преди повече от месец  обявихме този факт пред обществеността и до момента промени в договереното няма. Създадената на национално ниво коалиция между ГЕРБ и СДС дойде след нашето решение, което аз пръв огласих в публичното пространство, и по силата на което ВМРО дава рамо на синия кандидат за кмет д-р Адриан Симеонов.  Повтарям, промяна на местно ниво няма. ВМРО и СДС ще работят заедно, за да повторим добрите резултати от евровота и имаме силно представителство и в местната власт», заяви пред „Съперник” общинският лидер на Воеводите. Димитър Колев допълни, че се е чул тези дни с Адриан Симеонов, който го е уверил, че остава кандидат-кметът на коалицията за кметските избори. Нито аз като лидер на ВМРО в Перник, нито организацията, която стои зад мен имаме намерение да променяме договореното до момента, каза още Колев.

Регионалният лидер на СДС Юлиан Ситарски потвърди казаното от колегата си от ВМРО. Заедно сме на местния вот в Перник, коалицията е доказала, че е успешна и работим добре заедно, допълни той. Няма място за някакви твърдения за скандали, за напрежение, бе категоричен лидерът на СДС. „ Решението на ръководството на нашата партия за коалицията с ПП ГЕРБ е императивно. Но по преценка на ръководствата на СДС по места, в регионите и общините могат да се създават и други коалиции, които биха гарантирали добри резултати в местния вот. Какъвто е случаят в Перник. Подчертавам – коалицията ВМРО – СДС в общината е стабилна и нямаме намерение за каквато и да било промяна в друга посока” заяви още Ситарски.

Е, всеки е в правото си да избере с кого да се коалира в името на евентуалната победа. Колкото повече места в пернишкия ОбС, толкова по-добре… И това ще бъде решено още на първия тур.

По-любопитен ще е наистина вторият тур. Защото такъв неизбежно ще има и той ще е за горещия стол на градоначалника. Ясно е, че голямата битка ще е между двамата кандидати на основните политически сили – д-р Вяра Церовска, номинирана от структурите на ГЕРБ в общината и потвърдената вече на проведената в събота общинска конференция на БСП кандидатура на Станислав Владимиров. И тогава триъгълникът ГЕРБ – ВМРО – СДС всъщност ще се окаже едно цяло. Без разногласия.

Но най-любопитното ще дойде след финала на местния вот. Тогава да видим кой с кого и как ще играе в местния минипарламент. Дали наистина е ясен триъгълникът ГЕРБ – ВМРО – СДС? Или ще го има в зависимост от ситуацията в даден момент? Времето ще покаже…