Хиляди дойдоха, за да отбележат професионалния празник на „Асарел Медет”- Деня на миньора

Хиляди дойдоха, за да отбележат професионалния празник на „Асарел Медет”- Деня на миньора

  С много настроение и веселба работещите в „Асарел Медет”, жителите на Пангюрище и много гости от страната дойдоха на Пангюрски калонии, за да отпразнуват професионалния празник на работещите в „Асарел Медет” – Деня на миньора.

По стара традиция тържественото честване започна в параклиса „Свети Иван Рилски“ с водосвет за здраве и благополучие и надеждата закрилата на Светеца – покровител на миньорите и всички българи, да се разпростре над присъстващите на традиционния асарелски празник

 „Бих искал днес на празника да отправя  няколко пожелания. Нека дори когато сме толкова успешни, никога не забравяме откъде сме тръгнали и какво сме преживели заедно. Нека не забравяме кой е останал до нас не само на празниците, но и в трудните моменти. Нека и занапред да продължим да следваме нашите доказани успешни ценности, политики и стратегии, чийто инициатор и идеолог бе професор   д-р Лъчезар Цоцорков. Той сигурно ни гледа отнякъде и се радва днес заедно с нас. Нека сме единни и не мислим само за себе си, а за цялата фирма, за обществото и за България, защото само така ще сме силни и устойчиви, и ще може всички българи, нашите деца, внуци и правнуци да са успешни и щастливи“. Това послание отправи към хилядите работници и служители на „Асарел-Медет“, ветераните от компанията и хилядите гости на традиционното честване на Деня на миньора и фирмения празник председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков.

  „Заедно с община, институциите и цялото общество трябва да постигнем съгласие и да изработим цялостен модел за развитието на родния край, в който бизнесът да има своята конкретна роля и ангажименти, които да следва. Защото залогът е огромен и утре нашите наследници няма да се интересуват колко руда сме добили, а ще питат какво направихме и какво не успяхме, за да им дадем посока и основа за развитие. Трябва всички да осъзнаем, че с работата си днес предопределяме не само нашите съдби, но и бъдещето на поне няколко поколения.“ С тези думи към присъстващите в Панагюрски колонии се обърна председателят на Управителния съвет инж. Делчо Николов. Той съобщи, че за първото полугодие на тази година дружеството е инвестирало с 64% повече от същия период на миналата година, а в седемте фирмени програми за устойчиво развитие през 2019 г. ще бъдат вложени над 150 млн. лв. Изпълнителният директор допълни, че себестойността на тон произведена продукция за първите шест месеца е с над 9% по-ниска от планираното и с благодарност подчерта, че тези добри показатели са резултат от усилията на целия екип на „Асарел-Медет“.

Поздравления по повод празника отправи и президентът на КНСБ- Пламен Димитров.  „Всички вие, които работите в една от най-добрите фабрики и мини в България и Европа- честит празник от името на над 300 000 членове на синдиката. На този ден няма как да ни си спомним за проф. Лъчезар Цоцорков, който има най-много заслуги за изграждането на това предприятие, което ни гордее не само в България, но и по света. Искам всички ние да имаме повече възможности- и финансови, но и духовни, за да развиваме себе си, нашите деца, бъдещето на Асарел Медет”, на общината и на България, за да оставаме тук и нашия народ да живее все по-добре”, заяви Пламен Димитров..

Лидерът на КТ”Подкрепа” Димитър Манолов също поздрави както работещите в „Асарел Медет”, така и всички присъстващи на празника.”Искрено поздравявам работещите в „Асарел Медет” от хилядите членове на синдиката. Не  мога да пропусна да не кажа, че „Асарел Медет” е уникално предприятие в България. Това трява да се знае. Много пъти са ме питали- какво е това корпоративна социална отговорност. Винаги съм отговарял- разходете се до Панагюрище, за да видите сами какво означава корпоративна социална отговорност. Разходете се в населените места около Панагюрище и ще можете да пипнете и да се уверите какво означава понятието корпоративна социална отговорност. „Асарел Медет” стана образец, за съжаление може би единствен в България, за взаимоотношения между корпорация, местна общност, работещи в тази корпорация. Не съм наясно, но вероятно такова е отношението на ръководството на предприятието и към партньорите му. Това е корпоративна култура, която се изгражда от годините на създаването на дружеството”, подчерта Манолов.

Проф. Любен Тотев, зам.-председател на Управителния съвет на Българска минно-геоложка камара, председател на Съвета на ректорите в България и ректор на Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски“ поздрави присъстващите за празника.

  „Горд съм, че голяма част от специалистите в „Асарел-Медет“ са възпитаници на МГУ „Св. Иван Рилски“. Благодаря на ръководството за подкрепата към нашия университет. Желая на всички Ви много здраве и още много успехи”.

Хитът на Станислав Сланев – Стенли „Бъди, какъвто си“ се превърна в творческо обобщение на духа на празника. На финала на тържеството популярният певец заедно с групата си „Стенли Лайв Бенд“ ни върнаха към романтичните времена на българския рок с песни като „Богатство“, „Оловният войник“, „Жулиета“, „Обсебен“ и др. Градусът на настроението преди това вдигна атрактивната Мария Илиева, а публиката награди с аплодисменти звездата от „Като две капки вода“ Стефан Илчев и Владимир Ампов – Графа, който редуваше прочувствени балади с горещи летни парчета.

  За присъстващите на празника беше подготвена богата празнична програма. На сцената се изявиха както местните творци, така и много хитови състави и изпълнители, които направиха празника още по-весел и завладяващ. Сред изпълнителите бяха:  Станислав Сланев – Стенли, Мария Илиева, Графа, ансамбъл „Пирин” и други. Публиката награди с аплодисменти както тях, така и звездата от „Като две капки вода“ Стефан Илчев.

Вкусно допълнение към програмата бе специалният „говежди курбан“, приготвен бързо, лесно и вкусно от майстора на черпака Ути Бъчваров и сварен в казан от автентична асарелска мед. Най-малките посетители също забравиха за скуката след като се отдадоха на забавленията и игрите, организирани от клоуни и аниматори на спортната площадка в селото.

Гости на празника бяха: посланиците на Република Куба и Република Беларус Н. Пр. Каридат Милиан и Александр Лукашевич, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, ректора на МГУ “Св. Иван Рилски” проф.Любен Тотев и изпълнителния директор на БМГК д-р инж. Иван Митев и други.