Над 100 служители на ЮЗДП участваха в гасенето на горски пожар в Огражден планина

Над 100 служители на ЮЗДП участваха в гасенето на горски пожар в Огражден планина

Над 100 служители от териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие по поречието на река Струма, със специализирани противопожарни автомобили, участваха в потушаването на голям пожар в Огражден планина. Пожарът   между селата Чуричене и Долна Рибница, в района на „ДГС Първомай”, е възникнал в следобедните часове на 30 август.Мобилизираните на място горски служители, съвместно с екипи на пожарната служба, успяват да овладеят стихията, но заради силния вятър и високите температури огънят отново се разгаря.

 По първоначална информация приблизително 60 дка иглолистна борова гора и 600 дка площи с дъб, келяв габър, тревна растителност и храсти са изгорели в огнената стихия. Екипи на ЮЗДП остават на място, за да наблюдават пожарът да не се възобнови отново.

Огънят вече е овладян, изгорели са около 60 декара борова гора и 600 дeкара горски площи с дъб и келяв габър

 Ръководството на ЮЗДП благодари на доброволците и на кметовете на община Петрич и близките села за съдействието при потушаване на пожара. В екстремална ситуация на високи температури и вятър, рискът от запалвания е изключително голям. За пореден път ЮЗДП призовава гражданите за повишено внимание при боравене с огън в близост до горски територии.