Кметът на Перник: Лятото е активен сезон за ремонт и строителство

Кметът на Перник: Лятото е активен сезон за ремонт и строителство

Разбира се, че лятото е време, което изпълзваме активно, за да изпълним това, което сме поели като ангажимент в Плана за изграждане на Перник, информира кметът на общината Вяра Церовска. «Освен документацията, вече сме започнали и изпълнение на някои от основните улици в Перник. На една от големите улици – „Софийско шосе“, е започнало цялостно преасфалтиране заедно с основен ремонт на водопровода. Това е основен път, който ни свързва и с Радомир, и със столицата  и трябва да отговаря на сериозни изисквания за пътуване. Изграждаме и част от улица „Марина бара“ в кв. „Ралица“, преасфалтираме ул. „Ставропол“ в кв. „Изток“, преасфалтираме част от ул. „Доспат“ в кв. „Изток“, преасфалтираме ул. „Златоград“ в кв. „Изток“, ул. „Ленински проспект“ пак в най-големия квартал „Изток“ в Перник. В края на тази седмица се очаква да приключи първият етап от преасфалтирането и ще започне вторият етап от проекта в югозападната част на „Юрий Гагарин“ и югоизточната част на „Благой Гебрев“ на новото кръстовище пак в кв. „Изток“. Нещо, което наистина е изключително важно за входа в нашия град, и по този повод ще създадем нова, временна организация на движението, трафикът ще мине през новото платно. Ще бъде разтоварен автомобилният поток в един от най-натоварените райони на града и ще бъде подобрена безопасността на движение както на моторните средства, така и на пешеходците. Освен пътната част в новото кръстовище, имаме изграждане и на нов водопровод по ул. „Юрий Гагарин“ с дължина над 280 м. Предвидено е и ще се изпълни ново улично лед осветление с изграждане на нова тръбна мрежа, нови шахти, нов битов и дъждовен канал.

Вървим по плана, който сме начертали. Изграждаме водопровода в махала Яшарска в град Батановци, тъй като и до момента там нямаше централно водоснабдяване. Водопроводът до един месец ще бъде завършен. голямата си част обектът е изпълнен. След приключването на проекта жителите на града и конкретно тези, които са засегнати от реализацията му, за първи път ще имат директно включване във водопроводната мрежа от язовир «Студена».

Освен това, приключи обществената поръчка за избор на изпълнител на канализацията в най-голямото пернишко село Драгичево. Там имаме проект, който е на стойност около 2 млн. лева, така че неговата реализация ще ни позволи на по-следващ етап да се свържи и да се направи канализация в едно от най-красивите и посетени села в южната част на Витоша, това са даже две села Рударци и Кладница, защото с решаване на въпроса за канализацията в Драгичево, ще решим въпроса за възможността за заустване на отпадъчните води в тези две села. Надявам се всичко, което сме планирали да бъде изпълнено добре и в срок» казва още градоначалникът.