Перник е на второ място по запорирани пенси на възрастни длъжници

Перник е на второ място по запорирани пенси на възрастни длъжници

Над половин милион лева пенсии са запорирани. Това информираха от НОИ. От там поясняват, че  пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са запорирани заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или към банки.

Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място се нареждат пенсионерите-  длъжници в нарежда Перник, а след тях са длъжниците в Пловдив,

Защита от запори върху пенсиите ползват около 1,8 млн. души. По закон не могат да бъдат запорирани доходи под размера на минималната работна заплата. А минималната заплата е 560 лв., т.е. ако пенсионер получава 561 лева и е осъден от частен съдебен изпълнител, ще му бъдат удържани до 185 лв.

На близо 5000 мъже и жени в страната пенсиите им са със запор. „Пенсията с размер до минималната работна заплата, т.е. до 560 лв. по настоящем е абсолютно защитена от закона, т.е. върху нея не могат да се правят запори и не могат да се правят удръжки”, обясни Красимира Атанасова, началник на отдел „Правно обслужване” в НОИ. Но има и изключение.

Няма прошка за тези пенсионери, които имат да плащат издръжка.

В случаите, когато пенсионер взима двойна на минималната работна заплата пенсия, то на 1/3 от нея може да бъде наложен запор.

„Тогава, когато размерът на пенсията се равнява на двукратния до четирикратния размер на минималната работна заплата, върху 1/2 част не може да се посегне”, поясняват от НОИ. 

Вдигането на запора на пенсията става само тогава, когато е изплатен дългът.