Два месеца без излети и риболов  в района на Боснек заради АЧС

Два месеца без излети и риболов в района на Боснек заради АЧС

Любимите места за отдих в края на седмицата на перничани, а и на много столичани в подножието на Витоша вече ще са недостъпни. Обикновено от пролет до късна есен по бреговете на Струма в района на Боснек гъмжи от хора, мнозина опъват и палатки за уикенда, в реката ври от къпещи се, запалените рибари мятат въдици. А десетки избират разходките край реката над Чейпетлово, където природата също е уникално красива. Край Боснек се намира и уникалната пещера „Духлата”,  която е най-дългата в България и е предизвикателство за спелеолози и пещерняци.

Сега на всичко това се слага край заради Африканската чума по прасетата, след като двете села попаднаха в рисковата зона заради положителна проба на глиган, хванат в един от капаните на дивечовъдното стопанство „Витошко – Студена” в Самоковско. Районът ще е недостъпен и за гъбари, хора, събиращи билки, търсачи на трюфели и други подобни. Ще бъдат спрени ловът, риболовът, дърводобивът. Забраната ще е в сила два месец.

Директорът на ЮЗДП инж.Дамян Дамянов поясни по време на извънреудното заседание на Областния епизоотичен щаб, че в района ще бъдат поставени предупредителни табели,а за любителите на туризма ще бъдат осигурени и обозначени със специални указателни знаци други маршрути. Вероятно ще бъдат поставени и специални физически прегради по забранените з-а достъп места, а районът ще бъде обхождан както от горски служители, така и от представители на полицията.